Tre journalister mördade i Mexiko

Reportrar utan gränser (RSF) fördömer morden på tre mexikanska journalister. De mördades inom loppet av två veckor – två journalister i den nordvästra gränsstaden Tijuana, den andra i hamnstaden Veracruz på östkusten. RSF uppmanar myndigheterna att åtala de ansvariga och stärka skyddet för journalister.

– Jaktsäsongen på journalister i Mexiko fortsätter utan synbart slut eller utan att någon ställs till svars. Det är utan konkurrens världens absolut farligaste land för journalister och det är dags att pressfrihetens försvarare sätter press på Mexikos regering för att få ett slut på detta, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser.

Journalisten Lourdes Maldonado dödades den 23 januari i staden Tijuana i Mexiko, skjuten i sin bil meddelar åklagaren i delstaten Baja California.

– Dessa tre mord med bara tre veckor pekar på ännu ett blodigt år för pressfrihet i Mexico. Men detta våld mot journalister och den sedvanliga straffriheten kan inte få fortgå. De federala myndigheterna och polisen i Baja California och Veracruz måste göra allt för att identifiera och åtala de som är ansvariga för dessa fega mord, säger Emmanuel Colombié, chef för RSF:s Latinamerikabyrå.

Alfonso Margarito Martínez Esquivel, en fotojournalist som specialiserat sig på att bevaka brott, sköts ner i Tijuana, en gränsstad i nordvästra delstaten Baja California, den 17 januari. Han sköts utanför sitt hem.

49-åriga Martínez arbetade för tidningen Semanario Zeta, samtidigt som han ofta också arbetat för tidningen Zeta och dagstidningen La Jornada de Baja California.

–Alfonso hade alltid problem med polisen på grund av de jobb han utförde, sa Zeta-redaktören Adela Navarro till RSF.

– Under 2019 försökte polisen till och med beslagta hans utrustning vid flera tillfällen.

Martínez kollegor berättar att han kände sig hotad av bland annat lokala kriminella gäng, och att han fruktade för sitt liv. I december förra året, bad Martínez delstaten Baja California att ge honom skydd, på grund av de hot han utsatts för. Men hans begäran handlades inte på grund av förändrade rutiner.

Han bad då om statligt skydd.  Också här konstaterade man att Martínez utsatts för hot.  Men eftersom han inte officiellt var registrerad i systemen, hade de inte möjlighet att ge honom behövligt skydd.

Den 10 januari, en vecka före mordet på Martínez, hittades frilansjournalisten José Luis Gamboa Arenas död i Veracruz. Hans kropp hittades cirka 15 meter från hans hem i stadsdelen Floresta. Han hade blivit knivhuggen upprepade gånger.

Gamboa Arenas, som var direktör för Inforegio-Netword och  veckotidningen El Regional del Norte, Gamboa skrev huvudsakligen debattartiklar och gjorde granskande reportage. På sociala medier kritiserade han lokala politiker för korruption och hävdade att de har kopplingar till organiserad brottslighet. Dagen han dödades lade han upp en video med titeln ”La guerra por la narco plitica… ”, narkotikakriget, och en artikel som fördömde ökningen av avrättningsliknande mord i stadens hamndistrikt.

Den 17 januari meddelade Veracruz guvernör Cuitláhuac García att den lokala åklagarmyndigheten hade gjort goda framsteg i utredningen tack vare Gamboa Arenas journalistik.   CEAPP, Veracruz State Commission for the Attention and Protection of Journalists (CEAPP) menade å sin sida att han inte var hotad och därför inte behövde några särskilda skyddsåtgärder.

Lourdes Maldonado, Margarito Martínez Esquivel och Jose Luis Gamboa Arenas har alla dödas årets första månad 2022. Mexiko har i  flera år varit det dödligaste landet för journalister, enligt RSFs årliga barometer. 

Här kan ni läsa Round-up för 2021. 

Mexiko rakas Mexiko rankas 143:e av 180 länder i RSF:s 2021 Pressfrihetsindex.