Två kvinnliga journalister mördade

Kvinnornas kroppar hittades i en park i Mexico City den 1 september.

– Vi fördömer den ökade terror mot journalister i vad som redan är ett av hemisfärens farligaste och dödligaste länder för journalister. 80 journalister har dödats i Mexiko sedan år 2000, sex av dem kvinnor. Dubbelmordet kom bara en vecka efter att Humberto Millán Salazat, presentatör på Radio Formula och redaktör för nättidningen A-Discusión, dödats i staten Sinaloa, säger Reportrar utan gränser.

– Allt fler journalister tvingas välja mellan självcensur och exil. Kan medier överleva i Mexiko? Myndigheterna har fortfarande inte implementerat de säkerhetsåtgärder som utlovats åt journalister trots att avtalet skrevs under för nästan ett år sedan. Vi väntar på att regeringen ska reagera. De två kvinnorna, båda 48 år, kidnappades efter att de lämnat sina kontor, och ströps under natten den 31 augusti, enligt Contralínea. Åklagarkontoret uppger att kropparna hittades den 1 september i en park i distriktet Iztapalapa. Radio Formula rapporterar att de var avklädda, bundna till händer och fötter och att repen som används för att strypa dem lämnats. En så makaber scen pekar på att morden är relaterade till drogkarteller.

  Riksåklagare Miguel Ángel Mancera har lovat att de ansvariga ska gripas så fort som möjligt. Marcelo Ebrard, chef för kontoret i Mexiko City, har också lovat att rättvisa ska skipas. Reportrar utan gränser uppmanar dem att hålla organisationen informerad om utvecklingen i fallet. Motivet har inte fastslagits. Contralínea, en undersökande tidning som funnits i över tio år, har utsatts för hot och juridiska trakasserier tidigare. Situationen förvärrades 2007 när tidningen rapporterade om oegentligheter inom det nationella oljeföretaget Pemex. Dubbelmordet har stärkt känslan av terror som blivit följden av den statliga offensiven mot droghandeln som inleddes i december 2006 i vilken 50 000 människor fått sätta livet till. Mexiko City har hittills utsatts för mindre våld än resten av landet.