Två svenska journalister bortförda i Syrien

original.jpg

– Syrien är en mardröm att arbeta i just nu, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan Gränser.

Sedan konflikten i landet startade för 32 månader sedan har mer än 110 journalister och nyhetsproducenter dödats. Därtill är 60 för tillfället i förvar av syriska regimens styrkor eller kidnappade av beväpnade islamistgrupper. När det gäller just journalister i traditionell mening är Syrien det värsta landet just nu, till och med värre än Kina när det gäller kidnappade och fängslade journalister.

I november i år släppte Reportrar Utan Gränser rapporten ”Journalism in Syria – Impossible job?”. Rapporten konstaterar att situationen i Syrien snabbt blivit sämre. En krigskorrespondent vittnade om att det var mer eller mindre ett lotteri eller som att spela rysk roulette att åka till Syrien i dag:

– För ett par månader sedan tog du en stor risk om du åkte till Syrien, men nu behöver du en stor dos tur för att komma ut levande eller om du inte ska bli tillfångatagen.

En svårighet med att jobba som journalist i Syrien är att grupperingarna i landet är så många, och gränserna mellan dem flytande. Även erfarna journalister har svårt att navigera på ett säkert sätt i Syrien.

Tidigare stod regimen för merparten av angreppen på journalister, men nu har även flera oppositionella grupperingar börjat göra journalister till måltavlor.

– Skillnaden mot tidigare krig är att bortförelsen är systematisk i vissa delar av landet, det är öppen jaktsäsong på journalister, uppger Le Monde-reportern JeanPhillippe Rémy i rapporten.

Syriens president Bashar Al-Assad blev redan 2011 listad som ett av Reportrar utan gränsers ”Predators of press freedom”. Men i år har även islamistgruppen Jabhat Al-Nosra lagts till och andra islamistgrupperingar som Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS) förtjänar att läggas till som ett ’rovdjur’.

Konflikten i Syrien har tagit fler än 110 000 människoliv och nyhetsrapporteringen är fragmentarisk och osäker. Statlig media används som propagandaorgan och ny media blir ofta inget annat än marionetter för olika oppositionella rebellgrupper. Utländska journalister nekas ofta visum och har sällan tillång till båda sidor. Men det är helt avgörande att ha oberoende journalister på plats för att kunna kartlägga den komplexa situationen och berätta om som egentligen pågår i krigets Syrien.

Även om situationen i Syrien för närvarande inte är sådan att åtal mot enskilda individer kan väckas arbetar Reportrar utan gränser för att FN:s säkerhetsråd ska uppmärksamma att brott mot journalister inte ska gå ostraffade. Informationslämnare och journalister står under FN:s egna skydd i resolution 1738 samt i Genevekonventionen.

Ändå är utredningar om bortförda eller dödade journalister i Syrien mycket sällsynta. En av få är en fransk utredning om de två franska journalisterna Rémi Ochlik och Edith Bouvier som dödades i Homs i Februari 2012.

Syrien var på plats 176 av 179 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2013.