Två ugandiska journalister fängslade – har ”cyberstalkat” presidenten

Reportrar utan gränser (RSF) kräver att de två ugandiska journalisterna som hållits fängslade sedan 10 mars omedelbart släpps. De greps under en razzia mot kanalen och anklagas bland annat för ”cyberstalking” av president Museveni.
De två fängslade journalisterna, Norman Tumuhimbise och Farida Bikobere, arbetar för den regimkritiska webb-tv-kanalen Alternative Digitalk TV, som vd respektive programledare.
Det var under en razzia mot deras kontor som de greps – tillsammans med sju kollegor som senare släpptes mot borgen. De anklagades för ”offensiv kommunikation” och för att ha ”cyberförföljt” president Yoweri Museveni. Detta efter att ha publicerat två böcker som kritiskt granskar Musevenis politik från det att han tillträdde som president 1986.
Vid en förhandling den 16 mars beordrade en domstol att de tillfälligt skulle hållas i ett högsäkerhetsfängelse i Kampala till den 21 mars, då en borgensansökan ska prövas.
RSF har varit i kontakt med journalisternas advokat, Eron Kiiza, som anser att kvarhållandet är godtyckligt och olagligt. Arnaud Froger, chef för RSF:s Afrika-desk fördömer gripandet.
– Journalisterna massarresterades och tilläts inte att kommunicera eller tala med en advokat under flera dagar, som om de planerade en attack. På grund av en bok som är kritisk mot presidenten behandlas de som misstänka terrorister. Det är allvarligt och obefogat. Vi kräver att anklagelserna läggs ned och att de omedelbart släpps, säger han.
I Uganda utsätts journalister ofta för hot och sanktioner. I maj 2021 tillbringade två journalister tre veckor i fängelse på grund av anklagelser om förtal. Två månader innan dess hotade presidenten själv med att sätta landets största tidning, Daily Monitor i konkurs efter att de rapporterat om att medlemmar i Musevenis inre krets i hemlighet vaccinerats mot covid-19.
Uganda ligger på plats 125 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex 2021. 28 platser lägre än 2015.