Twitter går med på censur

Håller Twitter på att förlora den respekt människorättsaktivister gett företaget under de senaste månaderna? Det verkar så.

Twitter offentliggjorde nyligen att företaget kommer anpassa censur efter olika länders lagar. Internetanvändare världen över har rasat över detta beslut. Det innebär att det i många länder blir olagligt att twittra regimkritiskt. Det tog inte lång tid innan välkända twittrare reagerade. Den kinesiske regimkritikern Ai Weiwei hotade med att sluta twittra om företaget börjar censurera.

Den välkände egyptiske bloggaren Wael Abbas sa till Al Jazeera att:

– Om vi tittar på länder som Egypten, Syrien, Yemen så bryter våra tweets mot deras lagar, och det är vad aktivister gör. Vi bryter lagen för man vill förändra lagen! Vi har rätten att göra det, och om de (twitter, red. anmärkning) hindrar oss så attackerars de mänskliga rättigheterna.

I ett brev till Twitters styrelseordförande, Jack Dorsey, så kritiserade Reportrar utan gränser företagets beslut att samarbeta med länder som har censur. Den kända logotypen med en blå fågel har varit en symbol för det fria ordet. Twitter hyllades när de publicerade förfrågningarna från USA:s justitiedepartement som ville att företaget skulle släppa information om anställda på Wikileaks.

Twitter har också utvecklar speak2tweet, som gör att egyptier kan fortsätta twittra även om det inte finns något internet, som under de stora demonstrationerna på Tahirtorget. Företaget har gjort många bra saker, att det känns främmande att de nu böjer sig för regimer som hatar det fria ordet.Internets fiender finns. De kinesiska, iranska, syriska och vietnamesiska regeringarna kontrollerar och censurerar internet. Människor som har modet att trotsa myndigheterna online, spåras och hittas i den riktiga världen.

Det är ingen slump att den thailändska regeringen, som blockerat 10,000 hemsidor, var först ut med att välkomna Twitters beslut. I morgon kan mycket väl Bahrainimyndigheter be Twitter att ta bort meddelanden om demonstrationerna i Manama. Vietnam kan kanske inte längre använda twitter för att synliggöra de miljöskador som förekommer i samband med gruvarbete. Och de som använder twitter för att kritisera regimen i Syrien, kommer de tystas om presidenten ber om det?

Frågorna är många, men en talesperson från företaget har sagt att alla förfrågningar om censur kommer att beslutas om från fall till fall, och att de ser yttrandefriheten som viktig. Twitter jobbar också med att det ska vara möjligt att censurera en tweet i ett land, men att den ska vara synlig i resten av världen. Det här nya, kritiserade förslaget kom efter att grundaren av Twitter, Dorsey, var i Kina och berättade hur mycket företaget hoppas på att en dag kunna finnas där. Detta i ett land som är speciallister på att rekrytera privata internetföretag för att kunna spänna åt nätet kring regimkritiker ännu hårdare.

Kina vill att Twitter ska gå med på självcensur, något som t.ex Yahoo har gjort. Om Twitter vill stanna i Kina, som företaget har uttryckt att de gärna vill, kommer  man tvingas att sätta upp ett system för censur baserat på förbjudna ämnen eller nyckelord. Det här är oacceptabelt, och farligt. Det förstör internet som den plats där ordet är fritt, till förmån för en struktur baserad på nationella lagar och restriktioner. Med den här logiken skulle internet i Frankrike och Kina se totalt olika ut. Om man börjar censurera, vad är meningen med Twitter? Vad är poängen om människor inte längre får skriva vad man vill, och alla tweets som innehåller ”obekväma områden” försvinner? Företaget borde tänka om, och tänka på hur man vill att företaget faktiskt ska utvecklas.

Människorättsaktivister litar på att företaget ska stå upp för det fria ordet.