Ukraina: de två skadade danska journalisterna har evakuerats

De två danska reportrarna skadades allvarligt vid en skottlossning. De överlevde och har evakuerats från ukrainskt territorium och är på väg till Danmark. Reportrar utan gränser (RSF) upprepar sin uppmaning att göra allt för att garantera säkerheten för reportrar som bevakar kriget i Ukraina.

Reportern Stefan Weichert och fotografen Emil Filtenborg Mikkelsen på tidningen Ekstra-Bladet var på väg till en bombad förskola i den nordöstra staden Ohtyrka den 26 februari när deras bil hamnade mitt i en skottlossning. Båda fick allvarliga skador trots att de bar skottsäkra västar. De lyckades ta sig bort från stridsplatsen och stoppa blödningen från skottskadorna medan de väntade bredvid sin bil på att räddningspersonal skulle ta dem till ett sjukhus. De två journalisterna har varit baserade i Ukraina under de senaste två åren och befinner sig nu på ett sjukhus i staden Poltava, där de säger att de kan höra ryska flygplan och beskjutning. Deras tillstånd är nu stabilt men skadorna hindrar dem från att köra bil. På grund av att luftrummet över Ukraina är stängt för flygtrafik kan de inte ta sig hem med flyg.

– De två danska journalisterna är de första som skadats allvarligt när de bevakat den ryska arméns invasion av Ukraina och deras skottskador kunde ha varit dödliga, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. Vi uppmanar alla krigförande att respektera journalisters säkerhet. De har en viktig roll att spela i den fortsatta rapporteringen av kriget på plats i Ukraina.  I takt med att omfattningen av striderna i Ukraina växer, blir det allt farligare för journalister att bevaka kriget. En journalist som följer striderna från Kiev uppger till RSF att det blir svårare att närma sig de grupper som har bildats för att försvara ukrainskt territorium. På grund av rapporter som cirkulerar om närvaron av ryska sabotörer på gatorna växer misstron mot främlingar, inklusive journalister.

Nyheten har nått oss att två ukrainska journalister har dödats. Yavhenii Sakun dödades när tv-tornet i Kyiv bombades och Shakirov Dilerbek Shukurovych, som jobbade för den lokal tidning, Navkolo Tebe, ska också ha dödats.

Tio journalister dödades i östra Donbass-regionen under striderna i området mellan 2014 och 2016. RSF har en säkerhetsguide med råd till reportrar som besöker krigsområden. Inför Rysslands invasion publicerade Ukrainas institut för massinformation också en lista med tips till journalister som planerar att rapportera i stridszoner. 

Ukraina är rankat på 97:e plats av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex 2021.  

Texten uppdaterad 3 mars 2022