Ukrainske journalisten Dmytro Gordon orättfärdigt dömd till 14 års fängelse i Ryssland

Den ukrainske journalisten Dmytro Gordon har dömts till 14 års fängelse i Ryssland. Dmytro Gordons ryskspråkiga nyhetskanal på Youtube finns tillgänglig på Svoboda, Reportrar utan gränsers (RSF) satellitpaket som ger tillförlitliga nyheter till befolkningar som utsätts för propaganda och censur. RSF fördömer denna godtyckliga dom, som syftar till att skrämma journalister som publicerar oberoende information om Rysslands invasion av Ukraina.

Vladimir Putin fortsätter attackera oberoende röster som bevakar konsekvenserna av hans invasion av Ukraina. Det ryskspråkiga innehåll som publiceras av Dmytro Gordon är ett hot mot Kremls krigsnarrativ. RSF fördömer den juridiska fars som ledde till fällande dom och stöder spridningen av oberoende information via Svoboda, säger Jeanne Cavelier, chef för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.

RSF:s satellitpaket Svoboda, lanserades den 5 mars 2024 och sänder oberoende nyheter till den rysktalande befolkningen i ryska federationen, de ockuperade områdena i Ukraina, Vitryssland och hela Europa.

Ryssland har plats 162 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex. Ukraina är rankad på plats 65 av 180.

 

Foto:@Gordon.ua