Undersökande journalister häktade i sex månader

De häktades den 3 mars, och Reportrar utan gränser fördömer myndigheternas sätt att behandla dem.

– De två journalisterna har redan hållits häktade i sex månader utan att en rättegång har inletts. Varje dag de sitter fängslade är en skamfläck för den turkiska demokratin. Trots att de juridiska myndigheterna fortsätter att skjuta upp rättegången är det viktigt att de släpps villkorligt vid det första förhöret. Det kommer att visa att rättssystemet i Turkiet rör sig mot demokrati tillsammans med resten av samhället, säger Reportrar utan gränser.

Förra veckan presenterade åklagaren Cihan Kansiz ett åtal som ska godkännas av domstolen i Istanbul, efter det kan ett datum för rättegången sättas. Åtalet gäller 14 personer, inklusive Ahmet Sik och Nedim Sener och nio andra journalister och skribenter, som åtalas för att skriva och rapportera i tjänst för en terroristorganisation känd som Ergenekon. De flesta av de åtalade arbetade för Oda TV:s webbsida och greps mellan den 18 februari och den 3 mars. Åtalet på 134 sidor är inte tillgängligt ännu, men de detaljer som har kommit ut antyder att det inte blir några åtal för paranoid retorik, en brottsrubricering som användes av riksåklagarkontoret i de första förhören. Det blir intressant att se om den sex månader långa utredningen har lett till mer bevis, speciellt mot Ahmet Sik och Nedim Sener, än de som presenterades under de första förhören och som innehöll vilda gissningar.

Några av de domare som en gång i månaden handlägger ansökningar om häktesförlängning har uttryckt ilska över att ha tvingats bifalla dem. Seref Akçay, ordförande i elfte kammaren av domstolen i Istanbul säger att ”utredningen inte respekterar principerna om opartiskhet, rättvisa och moral.” Han påpekar också att de åtalade inte kan påverka de bevis polisen har mot dem, att boken (som Ahmet Sik haft vid gripandet) inte ens publicerats, och att man inte kan anklaga journalister för att publicera ”propaganda till stöd för en terroristorganisation” när de i själva verket endast kritisera rättegångarna mot medlemmarna utan att hylla organisationen. – Ahmet mår bra men han väntar otåligt på att åtalet ska publiceras och på att få veta när rättegången ska inledas. Han har bara problem med sina knän. Läkarna säger att han kan behöva en operation av minisken. Fängelseläkaren skrev ut ett knästöd, men de anställda vägrar låta mig ge det till honom. Nedim Sener mår också bra. Han har gått ner i vikt på grund av all träning, berättar Ahmet Siks fru Yonca som besökte honom i fängelset den 4 september.

Efter tre dagar i polisens förvar flyttades Ahmet Sik och Nedim Sener till fängelset tillsammans med sina kolleger från Oda TV den 6 mars. Gripandet av dem och de absurda anklagelserna har lett till en våg av protester i Turkiet och utomlands. De har blivit en symbol för de juridiska myndigheternas paranoia mot medier och det utbredda användandet av att hålla de åtalade fängslade innan rättegången inletts. Journalisterna får betala för sin kritiska rapportering av ett känsligt ämne – ett underjordiskt nätverk av sekulära militärer och ultra-nationalister kända som Ergenekon. De misstänks för att ha planerat en kupp mot den islamvänliga AKP-regeringen. Gripandet av konspiratörer år 2007 har hyllats som en seger för demokratin, men konspirationsteorierna har sedan dess använts som ursäkt i vad som blivit en ren häxjakt på oppositionella. Reportrar utan gränser publicerade en rapport om situationen i Turkiet den 16 juni.