Ung nyhetsfotograf höggs till döds i Kiev

– Vi sänder våra djupaste kondoleanser till offrets familj och lovar vårt fulla stöd för hans kollegor. Vi hoppas att omständigheterna runt mordet snabbt ska klarna och vi uppmanar polisen att utreda alla möjliga hypoteser. Inklusive möjligheten att mordet kan vara kopplat till hans arbete som journalist. Det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser om vad som har hänt, säger Reportrar utan gränser.

Rozvadovsky knivhöggs flera gånger i ansiktet och halsen vid ingången till trapphuset på 168 Kharkovskoye Street i Kiev runt elva tiden den 28 november. Fyra timmar senare avled han i ett närliggande sjukhus efter att ha förlorat mycket blod.

– Informationen vi fått hitintills är mycket begränsad och inte slutgiltig, de olika vittnenas uppgifter är motstridiga, säger Mikhail Denisenko, redaktör på Ukrainian Weekley 2000, till Reportrar utan gränser.

Enligt Denisenko känner till så hade inte Rozvadovsky arbetat med något känsligt reportage nyligen och var inte utsatt för hot. Polisen behandlar hans död enligt paragraf 115 i strafflagen, ”mord med uppsåt”, och arbetar för närvarnade utefter ett antagande som grundar sig i att det var en personlig dispyt. Talesmannen för polisen, Valdimir Dmitrekon, säger att en misstänkt redan är identifierad och enligt de uppgifter som framkommit till polisen är det till 80 procent sannolikhet att mordet inte är kopplat till Rozvadaovskys journalistiska aktivitet.

Enligt vissa uppgifter så kom inte Rozvadovsky ensam till den platsen där han blev attackerad. Om han var tillsammans med någon, i så fall vem och vad har hänt med den personen? Journalisten Mustafa Nayem rapporterade på Facebook, att enligt vittnen så var angriparna ute efter ett USB-minne, och att detta minne nu är i polisens händer. Om så är fallet borde polisen redogöra för det. Rozvadovsky blev 30 år, han använde sig av pseudonymen Vitaly Sichen och arbetade för Ukrainien Weekley 2000 i nio år. Enligt vissa källor arbetade han också för nyhetsbyrån PHL, troligen då under pseudonymen Viktor Vedomy.