Unik aktion för Dawit Isaak idag i EU-parlamentet

Bild på Dawit Isaaks bok

Idag får samtliga 751 ledamöter i EU-parlamentet varsitt exemplar av Dawit Isaaks bok Hope/Espoir. Den rör sig om en ny engelsk/fransk översättning som utöver hans debutbok (Hopp) även innehåller en pjäs och några artiklar skrivna för Eritreas största dagstidning Setit – en av alla de tidningar som förbjöds av den eritreanska regeringen 2001.

1988 gav Dawit Isaak ut sin första bok, Bana. Det är tigrinja och betyder Hopp. Han var 24 år gammal och hade nyligen kommit till Sverige.

Dawits öde, fängslad sedan över 18 år utan dom i Eritrea är inte bara en svensk angelägenhet. Det är en angelägenhet för hela EU när en av unionens medborgare fängslas i strid med eritreansk lag, afrikanska människorättskonventioner och den internationella folkrätten. Dawit är den ende journalisten och EU-medborgaren som adopterats som samvetsfånge av Amnesty International. Det gör honom unik och det ger EU ett extra ansvar. Därför får parlamentarikerna hans bok idag.

Dessvärre är han inte unik i det att han är fånge utan dom i Eritrea. Flera av hans kollegor har dött sedan de fängslades 2001, andra hålls precis som Dawit fångna i total isolering utan att de eritreanska myndigheterna talar om var.

Stödföreningen Free Dawit ordnar tillsammans med den svenske EU-parlamentarikern David Lega ett möte i EU-parlamentet idag 5 november kl 17.00-19.00. Seminariet inleds med en rad talare och följs av en paneldiskussion med bland andra FNs specialrapportör för mänskliga rättigheter i Eritrea Daniela Kravetz, EU-parlamentarikerna David Lega, Alice Bah Kuhnke, Abir al-Sahlani och Leopoldo Lopez Gil samt Abraham Zere från eritreanska PEN och Reportrar utan gränsers Björn Tunbäck som båda arbetat med att få boken översatt.

På torsdag kommer en tysk översättning av Dawits bok – Hoffnung – att presenteras på bokmässan i Wien. Bakom det arbetet ligger PEN Österrike.

Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak deltar i bägge arrangemangen.

Information och anmälan till mötet i EU-parlamentet Human Rights situation in Eritrea

Läs mer om Reportrar utan gränsers arbete för Dawit Isaak här

Läs mer om årsdagen här – fängslad utan dom i 18 år

Läs mer om Dawit Isaaks stående inbjudan till Bokmässan i Göteborgs här

 

För information kontakta:

Björn Tunbäck, styrelseledamot i Reportrar utan gränser

0703 270912

bjorn.tunback@reportrarutangranser.se