Upprop till stöd för pressfrihet i Belarus

Sergei GAPON / AFP

I ett gemensamt upprop uppmanar Reportrar utan gränser, Medieinstitutet FOJO, Tidningsutgivarna, Föreningen för grävande journalister, Publicistklubben och Journalistförbundet Sveriges regering att agera mot attacker och övergrepp på journalister i Belarus. Alla gripna journalister måste släppas omedelbart, skriver företrädare för organisationerna.

Journalister som blir påhoppade, slagna och gripna när de är i tjänst för att rapportera om folkliga protester och demonstrationer. Medier som förvägras ackreditering.

Kameror och minneskort som blir beslagtagna och/eller förstörda.Reportrar som ”försvinner” i flera dygn innan de plötsligt åter kan kontakta familj och arbetsgivare.

Så ser verkligheten ut i Belarus efter söndagens presidentval. Ett val vars resultat enligt flera bedömare är grovt manipulerat och där oppositionens kandidat Svjatlana Tsichanouskaja, tvingats fly utomlands för sin personliga säkerhethets skull.

Enligt det vitryska journalistförbundet Belarusian Association of Journalists (BAJ), har minst 15 journalister skadats, fängslats eller försvunnit de senaste dagarna: Tatiana Belashova, Elena Shcherbinskaya, and Vitaly Dubik, Dmitry Solovyov, Vladimir Lunev, Evgeny Nikolayevich, Jan Roman, Ilya Pitalev, Yegor Martinovich, Maxim Shved, Tatiana Kapitonova, Konstantin Prydybaylo, Marina Molchanova och Yevgeny Glagolev-Vaskovich.

BAJ fortsätter att uppdatera den fortsattta utvecklingen. Här finns senaste nytt.

Redan inför valet, från maj till juli greps fler än 40 journalister och både lokala och internationella medier hindrades från att bevaka oppositionens valkampanjer. Landets riksåklagare vägrar utreda övergreppen. Inrikesministern har inte hörsammat ett öppet brev från 200 journalister som vädjar om ett stop på trakasserierna.

Vi, undertecknarna av detta upprop, är djupt oroade över situationen i Belarus och de begränsningar och trakasserier som pågår mot journalister som representerar både vitryska och utländska medieföretag och organisationer. Journalister måste kunna arbeta ostört då deras uppgift är att bevaka det som händer i samhället.

Vi vill se ett omedelbart frisläppande av de journalister som gripits och fängslats enbart för att de utför sitt arbete med att rapportera om vad som pågår i landet. Vi kräver rimliga arbetsvillkor för fria, oberoende reportrar och fotografer och ett aktivt fördömande mot den eller de som hindrar journalister från att utföra sitt arbete.

Vi uppmanar Sveriges regering och det internationella samfundet att noga följa situationen för oberoende media och agera via kanaler såsom EU och OSSE mot våldet mot journalister i Belarus.

Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser

Ewa Thorslund, vd, TU Medier i Sverige

Fouad Youcefi, ordförande, Föreningen grävande journalister

Kersti Forsberg, verksamhetschef, Medieinstitutet Fojo

Robert Aschberg, ordförande, Publicistklubben

Ulrika Hyllert, ordförande, Svenska journalistförbundet