Upprop: Överlämna inte publicister till Erdogan!

erdogan.png

När Sverige och Finland ansökte om att bli medlemmar i försvarsunionen Nato ställde Turkiets president Erdogan en rad krav. Ett av kraven: ett antal svenska journalister, författare och förläggare som har sina rötter i Turkiet ska överlämnas till Turkiet. Turkiets krav väcker med all rätt oro och obehag i hela Sverige, inte minst hos oss som verkar för fri press- och yttrandefrihet.

Det är ingen hemlighet längre att presidenten Recep Tayyip Erdogan monterat ned demokratin och att rättsstaten Turkiet är ett minne blott. Erdogan har samlat all lagstiftande, dömande och verkställande makt i sina händer. Han tystar och fängslar journalister och andra som inte går i hans ledband. Det kan röra sig om politiker, författare, sångare, youtubers. Listan kan göras lång. En av dem som drabbats hårt av Erdogans godtycklighet är affärsmannen och människorättsaktivisten Osman Kavala. Europarådet har inlett en process mot medlemslandet Turkiet eftersom fängslandet av Osman Kavala bryter mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Vi vill också i det här sammanhanget påminna om de attentat som riktats mot de kända journalisterna Can Dündar i Istanbul, Erk Acarer i Berlin och Ahmet Dönmez i Stockholm.

Sverige kan under inga omständigheter överlämna publicister till en regim som försöker tysta sina kritiker långt utanför landets gränser. Vi uppfattar Erdogans utspel om utlämningarna av människor som sökt en fristad i Sverige som ett försök att exportera sin definition av yttrandefrihet till vårt land. Låt oss inte hamna i Erdogans fälla nu när han försöker utnyttja en vetorätt om svenskt Natomedlemskap.

På inga villkor ska vi förhandla om det fria ordet.

Stå upp för press- och yttrandefriheten! Stå upp för det kurdiska språket!

Överlämna inte publicister som flytt förtrycket i Turkiet.

Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi, författare

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska Pen

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Alex Haridi, ordförande Sveriges Dramatikerförbund

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Göran Greider, författare, opinionsbildare och chefredaktör för Dala-Demokraten

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet

Lisa Nilsson, musiker/artist

Özz Nujen, skådespelare

Karin Olsson,  kulturchef och biträdande chefredaktör Expressen

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

Agneta Pleijel, författare

Grete Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Björn Wiman, Kulturchef Dagens Nyheter