USA/Australien: Diplomatiska förhandlingar öppnar för en politisk möjlighet att avsluta fallet mot Julian Assange.


Samtidigt som arbetet med #FreeAssange fortsätter att växa runtom i världen, verkar det som att de diplomatiska förhandlingarna mellan USA och Australien om WikiLeaks utgivare och australienske medborgare Julian Assange, börjar bli hätska.
RSF uppmanar de två länderna att prioritera fallet och komma fram till en lösning för att undvika utlämning av Assange. Han bör släppas fri med omedelbar verkan.

USA:s president Joe Biden kommer att vara värd när den australiensiske premiärministern Anthony Albanese åker på ett officiellt statsbesök till Washington DC den 23–26 oktober, vilket har ökat spänningarna kring de diplomatiska förhandlingarna mellan USA och Australien gällande fallet med WikiLeaks-utgivaren Julian Assange. Besöket kan vara sista chansen att förhindra en lång fängelsetid för Assange. En utlämning till USA kan vara endast ett par veckor eller månader bort. Med andra ord är alla ansträngningar för hans räkning viktigare än någonsin.

RSF har varit högst engagerade i både offentlig och privat opinionsbildning och uppmanar regeringarna att prioritera för att hitta en diplomatisk lösning på fallet för att undvika att Assange ska spenderar mer tid i fängelse. RSF har skrivit brev till båda sidorna inför de senaste mötena i San Diego och Brisbane, och engagerade sig att under en hel veckas tid i juli med att arbeta med riktad opinionsbildning med den amerikanska regeringen och kongressen i Washington. Detta för att uppmana USA till att agera i journalistikens intresse och pressfrihet genom att hitta en politisk lösning som förhindrar utlämning och säkerställer att Assange inte ska spendera mer tid i fängelse. Albaneses kommande statsbesök skapar goda möjligheter för dem att komma fram till just den lösningen.

– Nu är en viktigare tid än någonsin eftersom Julian Assanges utlämning kan ske om bara ett par veckor. Om USA:s och Australiens regeringar menar va de säger när det gäller pressfrihet så kan de helt enkelt inte bara ignorera elefanten i rummet under det här statsbesöket med Albanese i Washington DC. Vi uppmanar båda regeringarna att åta sig att prioritera detta och nå en diplomatisk lösning innan statsbesöket, för att förhindra en utlämning och tillåta Assanges frigivning från fängelset utan ytterligare dröjsmål, säger Rebecca Vincent som är kampanjchef på RSF.

Sedan det australienska arbetarpartiets valseger i maj 2022, har Albaneses administration sakta och metodiskt förespråkat för Assange, där premiärministern och andra tjänstemän har ofta upprepat sitt missnöje med att Assanges fall har pågått alldeles för länge och att det måste lösas. Albaneses engagemang för att hitta en lösning skiljer sig markant från hans föregångare, före detta premiärministern Scott Morrison som hade sagt att Assange är ”välkommen att återvända hem” efter att hans fall har tagit sig igenom rättssystemet.

Det uppdagades nyligen att USA: utrikesminister Anthony Blinken och Australiens utrikesminister Penny Wong diskuterade Assanges fall när de två träffades för Australien-USA:s ministerkonsultationer (AUSMIN) i Brisbane i juli. Blinkens kommentarer på en presskonferens efteråt som betonade att Assange anklagas för ”mycket allvarligt brottsligt beteende”, väckte offentlig kritik för hans till synes hårdföra inställning, även om han inte sagt något som direkt skiljde sig från den amerikanska regeringens långvariga ståndpunkt i fallet. Märkligt nog, kanske som en motreaktion, kom det två veckor senare en kommentar från USA:s ambassadör i Australien Caroline Kennedy att ”det absolut kan finnas en lösning på fallet”, exempelvis genom en stämningsuppgörelse.

Den australiensiska opinionen är starkt till Assanges fördel, där #FreeAssange rörelsen växer över hela landet. Uppmaningar från australiensiska parlamentsledamöter om att Assange ska släppas fri har fått fäste, samtidigt som journalistkårer som MEAA (Media, Entertainment & Arts Alliance) fortsätter att uttala sig i solidaritet med Assange. Trycket ökar på Albanese att säkra Assanges frigivning, och han skulle med all säkerhet få en stark motreaktion om han återvände hem från sitt kommande statsbesök utan att ha lyckats med det.

Assanges öde kan vila på resultatet av de diplomatiska förhandlingarna. Med bara ett sista steg kvar i de brittiska domstolarna – en utfrågning av en panel med två domare som ännu inte är inbokad och som har fått namnet ”Dag X”, har han få juridiska medel kvar för att förhindra att han utlämnas till USA. Om han utlämnas så riskerar Assange upp till 175 års fängelse sammanlagt för de 18 anklagelserna mot honom. Huvuddelen av det här fallet, vilket är 17 fall, är anklagelser om spioneri, som separat står inför krav från reformer i den amerikanska kongressen för att adressera bristen på försvar av allmänintresset och andra brister. Den återstående åtalspunkten gällande datorintrång och missbruk av handlingar, som var de första åtalspunkterna mot Assange innan spioneri åtalet lades till i maj 2019, skulle ha ett potentiellt maxstraff på endast fem år.

Assange har redan tillbringat nästan fyra och ett halvt år i Belmarshs fängelse i London där han har suttit sedan april 2019. Assange har berövats sin frihet på olika sätt sedan december 2010, inklusive 10 dagars isolering i Wandsworth-fängelset, 550 dagar av husarrest och sju år på Ecuadors ambassad, där han sökte skydd på grund av rädsla för att bli utlämnad till USA.

Inför premiärminister Albaneses besök i Washington DC kommer RSF att fortsätta mobilisera hela sitt internationella nätverk till stöd för kampanjen #FreeAssange. RSF jobbar för Assanges frigivning som en global prioritet på grund av det alarmerande konsekvenserna hans fall har för journalistik och pressfrihet. RSF försvarar Assange på grund av hans bidrag till journalistiken genom WikiLeaks publicering av läckta hemligstämplade dokument som var av allmänintresse för hela världen, där det exponerades krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter, som aldrig har åtalats.

USA och Storbritannien är rankade på 45:e respektive 26:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex för 2023. Australien ligger på 27:e plats.

Bild: USAs president President Joe Biden till höger och and Australiens premiärminister Anthony Albanese på ett möte på ”the Quad Leaders Summit” Kantei i Tokyo den 24 maj2022.

Foto: SAUL LOEB / AFP