USA: Reportrar utan gränser allvarligt bekymrade för pressmedarbetares säkerhet

Capitol Hill jan 2021,

Reportrar utan gränser är allvarligt bekymrade över journalisters säkerhet inför installationen av Joe Biden som president den 20 januari i USA. Organisationen uppmanar myndigheterna att vidta åtgärder för att säkerställa säkerheten för de medier som väntas närvara.

Fem personer dödades och många fler skadades allvarligt när tusentals Trump-supporters stormade Kapitolium, den lagstiftande församlingen i USA:s huvudstad Washington D.C, i ett misslyckat försök att sätta stopp för godkännandet av Joe Biden och Kamala Harris som USA:s näste president och vicepresident. USA:s federala polis (FBI) varnar nu för hot om väpnade protester i landets alla delstater de kommande dagarna.

Vid stormningen av Kapitolium den 6 januari förstörde upprorsmakarna utrustning, ägd av nyhetsbyrån The Associated Press, för 10 000-tals dollar, inklusive mikrofon- och kamerakablar som de gjorde en snarra av och ropade ”det är vi som är media nu!”. De förstörde också kameror för tv-bolaget CNN samtidigt som de skrek ”CNN suger” och ristade in ”död åt media” inne i själva Kapitolium.

– Det är skrämmande redogörelser vi hör från journalister som var närvarande vid förra veckans uppror. Vi fördömer våldet med eftertryck och uppmanar myndigheterna att ställa de ansvariga inför rätta. Vi uppmanar alla att respektera pressfriheten och se till att journalister kan utföra sitt viktiga arbete på ett säkert sätt, säger Anna K Nelson som är nytillträdd chef för Reportrar utan gränsers kontor i USA.

Reportrar utan gränser välkomnar den amerikanska åklagarmyndighets uttalande om federala åklagare och brottsbekämpande tjänstemän ska utreda, åtala och ställa alla dem som var involverade i våld och hot mot journalister inför rätta. Det inkluderar hot, övergrepp och skador på egendom.

Det digitala medieplattformarna Twitter, Facebook och Youtube har tagit det extraordinära beslutet att stänga av President Trump från sina plattformar och hänvisar till regler kring uppvigling till våld.

– Pressfriheten i USA har försämrats dramatiskt under Donald Trump. US Press Freedom Tracker registrerade under hela 2020 fler än 500 incidenter där journalister i USA attackerats, gripits eller fått sin utrustning förstörd. Det är mer än under hela perioden 2017-2019, sammantaget. En stor majoritet av de här incidenterna handlade om oprovocerade och riktade angrepp på tydligt identifierade journalister, framför allt under Black Lives Matter-demonstrationerna, men även inför och kring valet. Händelserna vid Kapitolium i början av januari i år visar att riskerna för fortsatt våld är stora, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

I november förra år uttalade Reportrar utan gränser sin oro över ökat våld gentemot journalister och uppmanade blivande president Joe Biden att ta ställning för pressfrihet. Vi upprepar nu vårt budskap att ”journalister ska kunna arbeta säkert under protester, men brott mot journalister måste också lagföras och utredas.”

Bland andra Committee for Protection of Journalists (CPJ) har tagit fram råd för journalister som bevakar protester i USA. Media som blivit attackerade, hotade eller som fått utrustning stulen eller förstörd under protesterna ska kontakta U.S Press Freedom Tracker och lämna rapport. Bland annat Reportrar utan gränser står bakom US Press Freedom Tracker.

USA är rankat på plats 45 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.