Utländska medier uppmanas skydda sina källor

Fixare, tolkar, chaufförer, intervjuade och alla andra i Syrien som förser journalisterna med information tar stora risker och det bör hela tiden hållas i åtanke.

– Vi vet av dussintals syrier har gripits och torterats efter att ha gett intervjuer till utländska medier om förtrycket i sitt land, säger Reportrar utan gränser.

­– Andra har gripits för att de arbetat för utländska journalister i Syrien eller utomlands. Den syriska säkerhetstjänsten anstränger sig hårt för att identifiera dem som hjälper utländska reportrar eller pratar med dem. Internationella medier måste vara yttersta försiktiga i sina kontakter med syrierna. När syrier ger en intervju om situationen i deras land, utsätts de och deras familjer ofta för allvarliga repressalier.

– Medan medierna måste fortsätta och har en skyldighet att bevaka situationen i Syrien på ett så detaljerat och fullständig sätt som möjligt, så är det också viktigt att noggrant utvärdera riskerna för dem som lämnar uppgifter. Skyldigheten att tillhandahålla en bevakning från Syrien får inte ske på bekostnad av källornas säkerhet. En syrisk fixare klagade nyligen till Reportrar utan gränser över hänsynslösa utländska reportrar som ”vill ha sina 15 minuter i rampljuset genom att få sig själv gripna” utan att överväga konsekvenserna för de människor som har hjälpt dem.

Om en utländsk reporter grips i Syrien så riskerar han eller hon några dagar i häkte och sedan utvisning. Men syrierna betalar ett mycket högre pris för sitt engagemang. Reportrar utan gränser känner till ett tiotal människor som arbetat för utländska journalister eller bara svarat på en utländska mediers frågor, människor vars öde nu är högt ovisst. Företrädare för det Syriens nationella råd i exil och lokala journalister har bett Reportrar utan gränser att uppmana utländska journalister att sluta besöka Syrien tills situationen i landet har förbättrats.

– De borde lämna landet omgående och hålla sig borta, sade en lokal journalist.

– Detta är inte vårt budskap, tillägger Reportrar utan gränser. Men vi uppmanar alla journalister att vidta största möjliga försiktighet. Många av de utländska journalisterna på plats i Syrien saknar tidigare erfarenhet av att bevaka landet och är omedvetna om de metoder som används av mukhabarat (underrättelsetjänsten) för att identifiera de som samarbetar med utländska medier.