Utvisning av iransk bloggare stoppades i sista stund

Abdullah Barahouei skulla ha skickats tillbaka till Iran vid ettiden på natten, men då det kommit fram nya omständigheter valde Migrationsverket att bevilja nya prövning av hans fall.

Reportrar utan gränsers internationella huvudkontor i Paris har i ett brev till Migrationsverket visat att Abudallah Barahouei, dels bidragit med information till bloggen Balochistan Sarafraz vars chefredaktör Sakhi Regi under 2009 greps och dömdes till ett 20-årigt fängelsestraff, dels bloggat anonymt.

Reportrar utan gränser anser att Abudallah Barahouei riskerar förföljelse, fängelsestraff, tortyr och att i värsta fall att dömas till döden genom hängning om han tvingas tillbaka i Iran.

Abudallah Barahouei som kommer från den iranska delen av Balochistan riskerar också förföljelse på grund av sitt balochiska ursprung.

Under sin tid i Sverige har Abudallah Barahouei medverkat i Sveriges Radios persiska sändningar och blivit intervjuad i den persiska närradiostationen Hambastegi.

Stationen sänder lokalt över Stockholm men också via internet; ett hundratal persiska hemsidor runtom i världen länkar till stationens websändningar.

Iran befinner sig också i en situation av ett ökande förtryck mot journalister, bloggare, mediearbetare och deras källor. Sedan den 27 januari i år har 16 journalister fängslats. Enligt de uppgifter som erhållits av Reportrar utan gränser så har journalisterna gripits av underrättelseministeriet ”för att kontrollera om de arbetar för medier baserade utomlands.”