Den utvisningshotade irakiske journalisten och filmaren Ali Taleb får sitt ärende prövat igen. Det beskedet kom från Migrationsverket under fredagen.
– Det är mycket glädjande och nu hoppas att jag att Migrationsverket går igenom Alis fall ordentligt och inser att han har fullgoda skyddsskäl, säger Barbara Alhachami, Ali Talebs juridiska ombud. Enligt Migrationsverkets beslut så skulle Ali Taleb ha skickats tillbaka till Bagdad tillsammans med flera andra irakier tidigt på onsdagsmorgonen i förra veckan. Men dagen innan fick Ali Taleb, som då tagits av polisen till förvar i södra Sverige, besked om att avvisningen stoppats.
Det dokument som Barbara Alhachami i sista stund lämnade in verkar ha fått Migrationsverket att godta begäran om inhibition. Dokumentet, som är från den irakiska polismyndigheten, avråder Ali Taleb från att återvända till Irak på grund av dödshoten som riktas mot honom från ett klanråd. Sedan dess har ytterligare bevis för den starka hotbilden mot Ali Taleb lämnats in till Migrationsverket. I ett dokument från inrikesministeriet säkerhetsavdelning i Irak beskrivs i detalj vad som lett fram till hoten mot Ali Taleb och vad som skedde efter att hans dokumentärfilm Night of Baghdad visats på tv. Flera irakier som synts i filmen greps av USA:s militär och medlemmar av samma klan som de gripna är nu ute efter att hämnas på Ali Taleb.
Beskedet om att fallet ska tas upp till prövning igen är ett stort steg framåt för Ali Taleb som varit asylsökande i Sverige i fyra år. – Det här kanske ger mig en chans att äntligen få stanna i Sverige, ett land som jag trivs i och där jag vill bygga min framtid. Och jag är glad att Migrationsverket öppnar upp mitt fall igen. Jag är beredd att fortsätta kämpa för att få asyl, om jag tvingats återvända till Irak slås mitt liv i spillror och jag riskerar att mördas, säger Ali Taleb. – Men just nu vill jag bara hemma till min familj som jag saknar hemskt mycket, säger han. På fredagseftermiddagen hade han ännu inte fått besked om och när han får lämna förvaret i södra Sverige. – Jag utgår från att Ali sätts på fri fot. Han måste ju kunna samla information och bevis och arbeta för sin sak. Det är ju i princip omöjligt för honom att göra ifall han sitter häktad, säger Barbara Alhachami.
Läs också: Journalisten Ali Taleb skickas tillbaka till Irak trots allvarliga hot