Ett år efter mordet på den libanesiske politiska analytikern Lokman Slim, ser Reportrar utan gränser (RSF) en oroande utveckling för journalister i landet. RSF uppmanar nu FN efter att agera gentemot libanesiska myndigheter.
Lokman Slim mördades för ett år sedan. Den 4 februari 2021 hittades den libanesiske analytikern död nära sin bil. Han hade varit på väg hem till Beirut när han mördades. Misstankar riktades mot medlemmar av Hizbollah, som hade hotat honom i flera månader på grund av hans kritiska kommentarer. Men polisutredningen lyckades inte hitta några spår som ledde fram till gärningsmännen och ingen har ställts inför rätta.
RSF har nu vänt sig till FN om mordet på Lokman Slim och 27 andra journalister som utsatts för våld och hot i Libanon. RSF vill göra FN uppmärksam på den försämring av pressfriheten som skett i landet sedan oktober 2019.
I sin skrivelse till FN, riktad till rådet för mänskliga rättigheter med ansvar för utomrättsliga avrättningar, yttrandefrihet och våld mot kvinnor, uppmanar RSF FN att agera gentemot de libanesiska myndigheterna för att säkerställa att journalisters säkerhet garanteras. Deras arbetsvillkor har försämrats kraftigt sedan starten av anti-korruptionsprotesterna den 17 oktober 2019 och explosionen i hamnen i Beirut den 4 augusti 2020.
– Det är viktigt att de som är ansvariga för dessa brott identifieras, åtalas och döms, säger Antoine Bernard, chef för internationellt juridiskt och opinionsarbete på Reportrar utan gränser i Paris. Han understryker att det krävs oberoende, opartiska och grundliga utredningar av det våld och de brott som begås mot journalister.
Enligt RSF har nästan 140 kränkningar begåtts mot journalister i Libanon sedan oktober 2019. De har utsatts för fysiskt och verbalt våld samt arresteringar. Cirka 30 procent av kränkningarna var riktade mot kvinnliga journalister, som utsatts för cybertrakasserier och dödshot. En av dem, Mariam Seif, var tvungen att fly landet.
Ett annat journalistmord, på fotografen Joseph Bejjani, i december 2020, har väckt många frågor. Ingen utredning värd namnet har gjorts för att hitta mördarna och motivet för mordet är fortfarande inte är klarlagt.
Libanon ligger på 107:e plats i RSF:s globala pressfrihetsindex 2021.