Varför så hemligt? RSF överklagar dom i fallet Isaak Dawit

Fängslade journalisten Dawit Isaak

I november 2024 beslutade Åklagarmyndigheten att inte inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten i fallet Isaak Dawit. I en dom som avkunnades den 28 februari meddelade kammarrätten att allt underlag som Åklagarmyndigheten hade för sitt beslut är hemligt. Björn Tunbäck, styrelsemedlem i Reportrar utan gränser (RSF), har nu vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen med en begäran av omprövning av domen. Ärendet gäller rätten att ta del av allmän handling.

Det var den 18 september 2024 som RSF gjorde ett fjärde försök att få det svenska rättsväsendet att ta upp frågan om Dawit Isaak genom att lämna in en anmälan till Åklagarmyndigheten. Men i november kom beskedet om att en förundersökning inte inleds.

–Det är orimligt att varje ord och kommatecken i det underlag åklagaren hade för sitt beslut måste hållas hemliga för att inte skada relationen till Eritrea. UD kräver sekretess om allt som gäller Dawit Isaak. Det finns en överhängande risk att hemlighetsmakeriet smittar av sig på andra myndigheter, säger Björn Tunbäck.

Dawit Isaak har hållits fängslad i 23 år utan rättegång och är avskuren från all kontakt med omvärlden.

–Både riksåklagaren och olika FN-organ misstänker att Eritrea begår brott mot mänskligheten. I juridiken ses det som ett så allvarligt brott att det kan och bör utredas av alla länder som får möjlighet. Brottet bara fortsätter, ändå vill svenska åklagare inte ens försöka utreda det. Det är därför det är viktigt att få fram grunden för åklagarens beslut, säger Björn Tunbäck.

Foto: Kalle Ahlsén