En domstol beslutade att 22 företag ska lämna in rapporter om hur de planerar ta bort ”stötande” material från internet. Företagen ska sedan radera allt material som anses stötande, och många har gått med på det. Domaren bad företagen att jobba på ett filter så de kan kontrollera och radera stötande material, ”som de har i Kina”.
– Övervakningen och kontrollen av internet i Indien bara ökar, säger Reportrar utan gränser.
– Vi ber den indiska domstolen att inte besluta att internetföretag måste censurera internet. De måste sluta tvinga företag att sätta upp filter som skadar det fria ordet. Dessa beslut måste rivas upp, så de inte blir ett instrument för censur.
En talesperson från Google i Indien meddelade den 6 februari att man plockat ner material som kan anses stötande. Det går inte att söka på det från datorer i Indien, och det har plockats ner från servrarna på Youtube, Blogger och andra sidor. Vilket material som plockats ner framgår inte, men antagligen är det sådant som vissa religiösa grupper kan anse vara stötande. Reportrar utan gränser vill att företaget berättar vilket material det handlar om.
Facebook sa däremot att man inte kan gå med på kraven, eftersom servrarna är i USA. Yahoo, Microsoft och Google centralt har bett att beslutet mot dem ska dras tillbaka, eftersom man från huvudkontoret inte kan styra vilket material som finns på deras servrar i Indien. Samtidigt så har en journalist, Vinay Rai, åtalat samma företag för att de lagrar stötande innehåll på sina servrar. Google i Indien har meddelat att man även därifrån kommer överklaga beslutet.
Reportrar utan gränser hoppas att högsta domstolen släpper åtalet, och att internetföretag inte ska vara ansvariga för det människor lägger upp. Den 14 februari är företagen kallade till förhör. Myndigheterna tar i med hårdhandskarna för att rensa internet på information som kan skapa spänningar mellan religiösa grupper. Enligt en IT-lag från förra året måste internetföretag radera material inom 36 timmar ifall myndigheterna säger åt dem. Ingen domstol måste besluta om det, som i normalfall.
Indien rankas som nummer 131 av 178 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2011/2012.