Veckotidning åtalad för satiriskt fotomontage

De juridiska myndigheterna måste vara konsekventa och respektera konstitutionen som garanterar yttrandefrihet. Under rubriken ”Vem är vem? Chávez kvinnor i regeringen” visade fotomontaget kvinnliga regeringsanställdas huvuden monterade på kabarédansares kroppar. Leocenis García utlämnade sig själv till myndigheterna i Maracaibo den 30 augusti, och fördes omedelbart till säkerhetstjänsten SEBIN:s högkvarter i Caracas. Han åtalas där för att ha eggat till hat, förolämpat regeringsanställda och kvinnor. Samma åtal förs dessutom mot Dinorah Girón som hölls häktad mellan 21 och 23 augusti. – Montaget må ha varit smaklöst, men det är inte en uppmaning till hat eller könsdiskriminering. Karikatyrer är skandalösa i sin natur och överdriver medvetet en specifik åsikt. Åtalet mot García och Girón måste läggas ner eller revideras till ett civilmål istället för ett brottsmål. Och varför förhördes García av underrättelsetjänsten? Vad har de med fallet att göra? Girón släpptes efter 48 timmar, och nu måste García också släppas, säger Reportrar utan gränser.

– Reagerar de juridiska myndigheterna lika snabbt när statligt ägda medier beter sig lika skandalöst? Antingen ska lagarna påverka alla likadant, eller så följer de juridiska myndigheterna inte lagar utan en ideologi. Principerna om yttrandefrihet som garanteras i konstitutionen från 1999 bryts ofta av samma personer som lagstiftade dem till att börja med.

– Att döma redaktören och utgivaren på Sexto Poder inför valet nästa år skulle förvärra de politiska spänningar som redan finns i landet, och förvärra kontroversen som omger lagförslaget om populärkommunikation som har lämnats till nationalförsamlingen. Vi har sett lagförslaget, och som det nu är formulerat förväxlar man tyvärr ”populärkommunikation” med ”statlig propaganda” och behandlar ingen obalans i landets medielandskap.

Kvinnorna som visas i fotomontaget var högsta domstolens chef Luisa Estella Morales, riksåklagaren Luisa Ortega Díaz, försvarsadvokaten Gabriela Ramírez, nationella valberedningens chef Titisay Lucena, parlamentets andre talman Blanca Eeckhout och en högt uppsatt regeringsanställd Adelina González. Dagen efter att montaget publicerades väcktes åtalet mot redaktören och den ansvarige utgivaren. Tidning fick dessutom distributionsförbud vilket drogs tillbaka veckan därpå. Dinorah Girón släpptes villkorligt efter två dagar, men är fortfarande under övervakning och kan inte kommentera fallet. Leocenis García gick under jorden, men utlämnade sig själv efter nio dagar.