Så har Maria Ressa och Dmitry Muratov fått sina fredspris till Alfred Nobels minne. Trots hot, hat, fängelsedomar och mord kämpar journalister världen över för att upprätthålla press- och yttrandefriheten och grundläggande demokratiska värden. Priset uppmärksammar alla modiga kollegor världen runt.
–Dom är två fantastiska företrädare för världens journalister. Vi lever i en tid där fler än 470 journalister sitter i fängelse och 46 journalister har dödats i år. Dom representerar en yrkeskår som är satt under hård press och som tar den här kampen för sina kollegor i hela världen och för pressfriheten, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser:
Under prisceremonin i Oslo höll pristagarna kraftfulla tal som berörde.
Muratov, chefredaktör vid Rysslands enda betydande tidning som fortfarande är oberoende, var tydlig när han talade om sin yrkeskår.
– Vi är journalister och vårt uppdrag är tydligt – att skilja på fakta och fiktion.
Vidare framhöll Dmitry Muratov att fred, framsteg och mänskliga rättigheter hör samman.
– Priset är för de lysande journalister som miste livet när de gjorde sitt jobb. Priset väcker en enorm tacksamhet, fortsätter Muratov.
– Hur kan vi ha valintegritet om vi inte har faktaintegritet, undrar Maria Ressa, som inte räds de rättsprocesser som väntar i hemlandet Filippinerna där hon riskerar över 100 års fängelse.
Ressa hänvisar till kampanjen Hold the line, som Reportrar utan gränser organisationer stöder. Att hålla emot, att hålla ut, att hålla ihop, tillsammans, det är Ressas budskap.
– Utan yttrandefrihet och pressfrihet kommer det att vara svårt att framgångsrikt främja broderskap mellan nationer, nedrustning och en bättre världsordning, för att lyckas i vår tid, sa Maria Ressa i sitt tal.
Kommer priset att ge dessa journalister skydd?
– Jag tror tyvärr inte det, säger Erik Halkjaer, men vi kan sätta ljuset på något som är viktigt, och som vi alla måste förså. Vi behöver se och stödja dessa journalister.
Läs gärna hela Maria Ressas och Dmitry Muratovs inspirerande tal från prisceremonin i Oslo den 10 december 2021.
Foto. Maria Ressa, Princeton University, Office of Communications, Denise Applewhite (2019)