Vietnamesiska journalister dömda för illegala sändningar i Kina

– Att sända program som inte är på vietnamesiska eller riktade mot en vietnamesisk publik utan licens borde inte klassas som något annat än ett administrativt brott. Den här domen visar tydligt att myndigheterna uttrycker ilska å sina kinesiska kollegers vägnar, eftersom de utsattes för kritik i radioprogrammet.

– Vi uppmanar det internationella samfundet att sätta press på regeringen i Vietnam att släppa Vu Duc Trung och Le Van Thanh, samt alla andra journalister och bloggare som utsätts för allt hårdare förtryck.

– Vi riktar oss också direkt till premiärminister Nguyen Tan Dung och uppmanar honom att se över de krav vi ställt i ett brev till honom i september.

De två journalisterna dömdes i den högsta civila domstolen i Vietnam under en paragraf i brottsbalken som förbjuder ”olaga sändning av information via telekommunikationsnätverk”. Enligt ett vittne som citerats på tidningen The Epoch Times hemsida bad försvarsadvokaten Tran Dien Trien att få se vilka lagar som förbjuder sändning in i Kina, men fick aldrig något svar. Omkring 30 medlemmar av den religiösa gruppen Falun Gong, där de två journalisterna är medlemmar, demonstrerade för att visa sitt stöd till Duc Trung och Le Van Thanh. De greps av polisen och fördes bort i en buss. Duc Trung och Le Van Thanh sänt program från radiostationen The Sound of Hope Network sedan 2009. Deras sändningar når lyssnare över 800 kilometer från deras hemstad Thach Loi öster om Hanoi. Reportrar utan gränser uttryckte oro redan i april över influenser från Kinas regering i det här fallet.

Den 7 september kritiserades en dom på sex månaders fängelse som tilldelats chefen på radiostationen Radio Era Baru i Indonesien, som utsatts för diplomatisk press från Kina. Den stationen har också kopplingar till den religiösa rörelsen Falun Gong. Den 9 november skrev Reportrar utan gränser tillsammans med sex andra organisationer till den vietnamesiska delegationen som besökte Washington DC för att diskutera mänskliga rättigheter. I brevet uppmanas regeringen att släppa Duc Trung och Le Van Thanh, tillsammans med andra politiska fångar.