– Att införa dessa begränsningar är både djupt olyckligt och går emot den vitryska konstitutionen, säger Reportrar utan gränser. Myndigheterna måste ta bort detta godtyckliga förbud, och låta oberoende journalister resa utomlands igen. Fyra journalister har redan påverkats.
Reportrar utan gränser har fått bekräftat att Syarhey Shupa nekades visum den 13 mars. Han arbetar för den oberoende radiostationen Radio free Europe, som har sitt huvudkontor i Prag. Andrey Dynko, redaktör på oberoende nyhetstidningen Nasha Niva, stoppades av gränspolis när han skulle gå ombord på tåget till Litauen. Han fick inte veta varför han hindrades, utan uppmanades att vända sig till inrikesdepartementet.
Zhanna Litvina, ordförande för Vitrysslands journalistiska fackförbund (BAJ) och Mikhas Yanchuck, en reporter från den polska oberoende tv-stationen Belsat, hindrades från att kliva ombord på ett flygplan till Polen den 15 mars. Litvinas pass stämplades med ”Exit Denied”. Detta är ett resultat av det allt mer spända läget mellan Minsk och Bryssel, som nyligen la till 21 namn på listan över tjänstemän från Vitryssland som inte får resa till EU. Listan startades som en reaktion på det brutala våldet mot protesterna i samband med President Lukasjenkos omtvistade valvinst i december 2010, och listan har i dagsläget 222 namn.
Flera från oppositionen och människorättsaktivister har också hindrats från att lämna landet. Exempel på det är den före detta presidenten Stanislau Shushkevich, människorättsaktivisterna Valyantsin Stefanovich och Anatol Lyabedzka, Alyaksandr Fabravolski, Syarhey Kalyakon från partiet Spravedlivy Mir, Viktar Karnyayenka från Movement for freedom och Aleh Hulak, ordförande för den finska vänorganisationen. En medlem av åklagarkontoret, Pavel Radzivonau, förklarade för media den 1 mars att vitryska medborgare som kräver internationella sanktioner mot landet kan komma att få utreseförbud, eller åtalas.