Webbredaktör döms för majestätsbrott i Thailand

– Vi är lättade över att Chiranuch slipper avtjäna sitt straff i fängelse, men hon har fortfarande inte återhämtat sig juridiskt och vi beklagar att hon döms skyldig för förolämpning av monarkin, säger Reportrar utan gränser.
– Ett överklagande är möjligt men det kommer nu att bli svårt för Prachtai återuppta debattforumet som diskuterade Thailands samhällsproblem.
Chiranuch som är mer känd under pseudonym Jiew, uppger att hon inte är nöjd med domen.
– Som innehållsansvarig betraktas jag fortfarande som skyldig.
Hennes advokat håller med:
– Även om domen är allmänt positiv, utpekas hon som skyldig till att medvetet uppmanat till kritik mot monarkin, och så var inte fallet.
Chiranuch stod inför 20 års fängelse enligt paragraf 15 i databrottslagen och artikel 112 i strafflagen om majestätsbrott, för att inte vara snabb nog att ta bort de kritiska kommentarerna som anses ha förolämpat Thailands monarki.
Under rättegången försökte försvarsadvokaten visa att Chiranuch vidtog lämpliga försiktighetsåtgärder, när hon införde en policy för webbplatsen 2006. Policyn ger henne rätten att ta bort kommentarer som innehöll felaktiga uppgifter eller information som inte kunde verifieras. Prachtai stängde till slut ner sitt diskussionsforum den 31 juli 2010 på grund av oro för att forumet skulle missbrukas.
Till slut dömdes Chiranuch enbart för kommentaren som var publicerad längst, i tjugo dagar. Domaren slog fast att detta var orimligt långt, men paragraf 15 specificerar inte någon tidsgräns.
Hon dömdes ursprungligen till böter på 30 000 bahts (750 euro) och ett års fängelse, men straffet lättade omedelbart till 20 000 bahts (500 euro) och ett upphävt åtta månaders fängelsestraff, tack vare att hon samarbetade med myndigheterna och var straffri i kriminalregistret. Hon var fri att lämna domstolen efter att ha betalat böter, men hon kommer vara under skyddstillsyn i ett år. Hon överväger ett överklagande.
Strafflagen om majestätsbrott liksom lagen för databrottslagen är straffen oproportionerliga, säger Reportrar utan gränser.
Den här domen innebär ett hot mot alla dem som är webbansvariga i Thailand. De är föremål för en repressiv lag som kan tolkas på godtyckliga sätt.
I en liknande utveckling beordrade polisen Prachatai att ta bort sju artiklar av Pravit Rojanaphruk den 16 maj på grund av att de utreds för eventuell brytning mot lagen om majestätsbrott. Pravit, som även skriver för The Nation, uppgav till Reportrar utan gränser :
– Jag tror inte att någon av mina artiklar brutit mot lagen om majestätsbrott.
När det gäller domen mot Chiranuch säger Pravit:
– Det är dåliga nyheter för yttrandefriheten eftersom det gör webbansvariga juridiskt ansvariga för allt innehåll och detta riskerar till ökad självcensur.

Kungen ler aldrig
Prachtais fall är långt ifrån en isolerad händelse. En journalist och en bloggare är för närvarande fängslade på liknande grunder.
Somyos Prueksakasemsuk, före detta redaktör för den förbjudna tidningen Voice of Thaksin och medlem av United Front for Democracy Against Dictatorship (mer kända som ”rödskjortorna”), greps den 30 april 2011 efter att ha vägrat identifiera personen som skrev två artiklar som påstås förtala kungen.
Han åtalades för två majestätsbrott som han sammanlagt kan ge upp till trettio års fängelse. Åtalet drogs tillbaka efter att hans försvarsadvokat bett Thailands konstitutionella domstol att avgöra om majestätsbrottslagen är enlighet med grundlagen. Ingen dom kommer att utfärdas innan den konstitutionella domstolen avger sitt beslut.
Joe Gordon, en thai-född amerikansk medborgare och bloggare, dömdes till två och ett halvt års fängelse den 8 december 2011 för majestätsbrott. Gordon översatte delar av den förbjudna biografin av kung Bhumibol Adulyadej ”kungen ler aldrig” av Paul Handley, och publicerade dem på sin blogg. Gordon erkände sig skyldig och hoppas på en kunglig benådning.
En annan händelse som orsakade ett ramaskri Thailand var när Ampon Tangnoppakul, mer känd som ”Uncle SMS”, dömdes till tjugo års fängelse den 23 november 2011 för att ha skickat SMS-meddelanden som ”förolämpat monarkin” till en regeringstjänsteman. Ampon, som har sen dess avlidit, förnekade att skicka meddelanden.
Från internationellt håll har majestätsbrottslagen fördömts, bland annat USA och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, som sade att majestätsbrottslagen har en ”dämpande effekt” på yttrandefriheten.
– Endast domstolarna bör kunna kräva borttagandet av online-inehåll, inte polisen, säger Reportrar utan gränser.
– Vi fördömer sättet som majestätsbrottet har använts för politiska syften, och vi kräver att anklagelserna mot Pravit Rojanaphruk att släppas. Vi vill också påpeka att statsministern Yingluck Shinawatra sade att majestätsbrottslagen inte bör ”missbrukas”.
Fallet med Prachtai har visat att trakasserierna av online-innehåll ökar under förevändning av att bekämpa majestätsbrott. Thailand står som ett land ”under bevakning” i Reportrar utan gränsers ”internets fiender”.