Ytrrandefriheten i Zimbabwe blir allt sämre

– I och med åtgärder från regeringens sida som syftar till att undertrycka medierna, och flera fall av brott mot pressfriheten som tycks oberoende av varandra, har situationen i Zimbabwe förvärrats de senaste veckorna. Det är speciellt oroväckande eftersom Robert Mugabe försöker hetsa fram ett presidentval och den nationella samlingsregeringen är på väg att falla sönder, säger Reportrar utan gränser.

– Regeringen som skapades 2009 ingav hopp för journalister efter ett helt decennium av bristande yttrandefrihet. Men den nya vågen av våld, hotelser och godtyckliga gripanden och straffrihet för de som begår dessa brott har tvingat fram en ny självcensur. SADC måste förhindra att Zimbabwe faller tillbaka i förtryck mot oberoende medier och journalister. I ett av de senaste fallen greps Richard Muponde, journalist på den oberoende tidningen NewsDay av polisen i staden Bulawayo den 28 juli. Han åtalades för förtal av Christopher Mangisi, en statlig tjänsteman som är åtalad för att ha bedragit en äldre kvinna. Enligt Christopher Mangisi skulle Richard Muponde ha intervjuat honom innan han skrev artikeln som anses ärekränkande. Åklagaren lade ner i brist på bevis.

Fem dagar innan Richard Muponde greps stormades parlamentet av en grupp som misstänks stödja Robert Mugabes parti ZANU-PF. De bröt sig in på ett möte mellan lagstiftare och civila representanter för att diskutera en stadga om mänskliga rättigheter. Flera journalister som rapporterade från mötet angreps, bland andra Aaron Ufumeli, fotograf för medieproducenten Alpha Media, och Lev Mukarati, reporter på veckotidningen Financial Gazette. Inga av gärningsmännen har gripits.

Två journalister på den privatägda tidningen The Mail hotades av Douglas Nyikayaramba den 20 juli under en intervju som de hade ackreditering för. De flydde när Douglas Nyikayaramba hotade att skjuta dem om de inte slutade ställa ”olämpliga” frågor. De hade nämnt en kommentar från parlamentarikern Tongai Matutu där han kallade Douglas Nyikayaramba för en ”idiot”.

Journalisten Blessed Mhlangs anhölls den 20 juli. Han fotograferade i staden Kewkew inför lanseringen av Midlands Youth Dialogue, ett initiativ lett av den amerikanska ambassadören Charles A. Ray. Det syftar till att främja politisk dialog bland ungdomar. Polisen raderade hans bilder och förde honom till polishögkvarteret i Kwekwe för förhör innan han släpptes. Polisen i förorten Ntabazinduna grep fyra journalister – Ngobani Ndlovu från The Standard, Pindai Dube och Oscar Nkala från Daily News och frilansaren Pamenos Tuso – den 15 juli. De försökte rapportera om en polis som avskedats för att han haft sånger som uttryckt stöd för premiärministern Morgan Tsvangirais parti, rivalen till Mugabes ZANU-PF. De släpptes efter flera timmar på polisstationen.

Dessa fall av våld, skrämsel och godtyckliga gripanden är ännu mer upprörande eftersom regeringen nyligen hotat med att gripa och fängsla alla journalister som rapporterar från konseljer. Stationen SW Radio Africa rapporterade om detta hot, och Reportrar utan gränser har fått det bekräftat från flera källor. I uppenbar rädsla för att rapporter om koalitionsregeringen instabilitet ska skapa allmän ilska tycks officiella tjänstemän vara beredda att tysta medierna genom att använda sig av paragrafer i brottsbalken och sekretesslagen. Där förbjuds uppdagande av sådant som kan vara ”skadligt för Zimbabwes säkerhet och intressen.” Bild: President Robert Mugabe (AFP/Jekesai Njikizana)