Ytterligare ett journalistmord i Veracruz

Hennes namn läggs till på den långa listan över mördade eller saknade journalister i Mexiko. Ordaz är den tredje journalisten som dödats i delstaten Veracruz i år, vilket gör området till landets hittills dödligaste för mediepersonal 2011. De andra mördade journalisterna, Miguel Ángel “Milo Vela” López Velasco och Noel López Olguín, var hennes kollegor på Notiver. – I detta fall, såsom i de flesta förgående, är vi mycket upprörda av de lokala myndigheternas agerande. De avfärdar möjliga kopplingar till offrets arbete som journalist och uppmuntrar hemska rykten innan de ens börjar utredningen, säger Reportrar utan gränser som besökte Veracruz just innan den senaste tragedin. – På grund av sin rapporteringsinriktning var Ordaz en journalist utsatt för fara. Det är uppenbart att motivets möjliga samband med organiserad brottslighet inte kan avfärdas i en delstat där tre fruktade gäng verkar – Zetas, Gulfkartellen och Michoacáns La Familia. Det är också svårt att inte koppla mordet till hennes kollega López, vars krönikor kan ha upprört vissa tjänstemän innan hans död, fortsätter pressfrihetsorganisationen. Ordaz hittades med halsen avskuren nära tidningen Imagen del Golfos kontor 48 timmar efter hennes kidnappning den 24 juli. Ett skrivet meddelande fanns bredvid kroppen. Där stod ”Vänner sviker också. Hälsningar, Carranza.”.

Statsåklagaren avfärdade omedelbart en anknytning till hennes arbete som journalist, men sa att utredarna arbetar med en teori om hennes “kontakter med organiserad brottslighet”. Notivers ledning vill inte svara på Reportrar utan gränsers frågor för tillfället. Juan Carlos Carranza Saavedra, 33, har identifierats av statsåklagaren som skyldig till morden i juni på López och hans familj. Åklagarmyndigheten säger att ”motivet kan kopplas till en personlig dispyt” mellan López och Carranza, utan vidare förklaring. Under Reportrar utan gränsers senaste besök i Veracruz berättade flera journalister att deras kollegor avskedats från olika nyhetsmedier på direkta order från lokala tjänstemän. Organisationen fick också veta att López, bara några dagar innan han mördades, hade en hetsig ordväxling med en brorson till statsöverhuvudet Javier Duarte angående publicerad information i Notiver.

En krönika av López som ifrågasatte två kandidater till jobbet som trafikpolischef i Veracruz publicerades samma morgon som han dödades. Enligt Reportrar utan gränsers beräkningar har sju mexikanska journalister mördats sedan början av året, och åtta saknas. I två fall har det funnits en direkt anknytning till offrets arbete. Totalt 77 personer har dödats sedan år 2000, och 23 saknas sedan 2003. Ordaz är den fjärde kvinnliga journalisten som berövats livet i Mexiko under det senaste årtiondet. – I ett klimat fullt av misstro och självcensur finns det ett brådskande behov av åtgärder för att skydda journalister, tillägger Reportrar utan gränser. Det nya federala säkerhetsskyddsavtalet som undertecknades i november har fortfarande inte verkställts. En rapport gjord för USA:s kongresskommitté, ledd av den republikanske senatorn Charles Grassley, avslöjade den 26 juli att 122 skjutvapen från USA hittats vid brottsplatser i Mexiko eller stoppats på väg till mexikanska drogkarteller.