En femte fotograf, Juan Alberto Arellano (se bilden), greps under aktionen. Han åtalas för olaga transport av ett skjutvapen samt ”brott mot folkhälsan”. Polisen uppger att cannabis och mer än 100 paket kokain beslagtogs när han greps.
Reportrar utan gränser, tillsammans med flera mexikanska oberoende organisationer, tvivlar starkt på trovärdigheten av anklagelserna mot Arellano och begär att han släpps omedelbart.
– Polisens övergrepp mot journalister som arbetar under demonstrationer kommer att fortsätta så länge handlingarna förblir ostraffade. Vi undrar fortfarande om en utredning är på gång gällande gripandet och behandlingen av fyra journalister under en demonstration i Mexiko City den 1 september, säger Reportrar utan gränser.
– Den särskilda åklagarenheten för brott mot yttrandefrihet (FEADLE) borde vidta åtgärder i dessa fall. Samarbete bör utkrävas från relevanta myndigheter i de berörda delstaterna så att rättvisa kan skipas för journalisterna, fortsätter organisationen.
Melina Zurita, fotograf för Agence France-Presse och en av de fyra offren för våldet i Xalapa, berättar för Reportrar utan gränser:
– När jag började ta bilder av demonstranterna som förvisades från torget blev jag omringad av runt 20 personer i civila kläder. En av dem slog mig, kastade ner mig på marken, tog min ryggsäck med all min utrustning och gav den till polisen som uppenbarligen låg bakom allt det där. Sedan sparkade de mig i ansiktet trots att jag skrek att jag var journalist, säger hon.
– Till sist lyfte de upp mig, eskorterade mig bort från torget och beordrade mig att gå därifrån. En flakbil följde efter mig och en man sa till mig att kliva in i bilen, att han hade min ryggsäck, men jag vägrade. Jag var rädd att jag skulle bli en av de journalister som ”försvunnit”, fortsätter Zurita.
Roger Martínez, biträdande redaktör för bildbyrån Imagen del Golfo, uppger att polisen började jaga honom när han fotograferade i Xalapa. Trots att han var identifierad som journalist blev han slagen ett flertal gånger och fick elchocker så att han tappade sin kamera.
Oscar Martínez och Rubén Espinoza, båda från nyhetsbyrån ABC, tvingades överlämna sin utrustning och radera sina bilder vid polisaktionen.
De fyra fotograferna har inlämnat klagomål till FEADLE och kontoret för skydd av journalister i Veracruz. De lokala myndigheterna har samtidigt insisterat på att förvisandet från torget skedde utan incidenter eller kränkningar av mänskliga rättigheter