Ytterligare tre kvinnliga journalister fängslade i Teheran

Det har blivit allt vanligare att fängsla kvinnliga journalister i Iran. Årets första månad har islamiska republiken arresterat ytterligare tre kvinnliga journalister och antalet fängslade kvinnliga journalister uppgår nu till 16. Totalt har minst 55 journalister gripits för medieaktiviteter sedan starten av de folkliga protesterna som startade i september 2022. Tjugosju av dessa journalister sitter kvar bakom lås och bom, medan de andra har släppts mot borgen i väntan på straff. RSF uppmanar de iranska myndigheterna att omedelbart släppa de fängslade journalisterna och lägga ned alla anklagelser mot dem.

Melika Hashemi, som jobbar för nätsajten Shahr News Agency, kallades till förhör på det ökända Evin-fängelset den 21 januari. Sedan dess har ingen haft kontakt med henne. Nästa dag arresterades Mehrnoush Zarei och Saeede Shafiei och sattes i samma fängelse. Med dessa tre nya arresteringar på mindre än 48 timmar fortsätter den iranska regeringen sina tillslag mot kvinnliga journalister. Totalt har 25 av de 55 journalister som arresterats sedan protesterna började den 16 september, efter Mahsa Aminis död, varit kvinnor.

– Den islamiska republiken måste omedelbart släppa journalisterna Melika Hashemi, Saeede Shafiei och Mehrnoush Zarei och alla andra reportrar, fotografer och bloggare som fängslats i samband med Mahsa Amini-protesterna, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

– Det stora antalet arresteringar och brutaliteten ger en bild av en regering som är fast besluten att stänga ner informationsflödet i landet. Men journalisterna i Iran är modiga och fast beslutna att fortsätta jobba trots de många arresteringar, säger Jonathan Dagher som är ansvarig för RSF:s mellanösternkontor.

Frilansjournalisten Mehrnoush Zarei, som arbetar för publikationer som ILNA, ISKA och Chelcheragh, greps utanför sitt hem i Irans huvudstad Teheran. Efter att hennes hem genomsökts och hennes utrustning beslagtagits kördes hon till Evin-fängelset. Orsaken till gripandet är okänt.

Samma morgon arresterade islamiska revolutionsgardet (IRGC) Saeede Shafiei, frilansjournalist som hade samarbetat med Donyaye Eghtesad, Shargh och Insaf News. En tweet av Saeedes make Hassan Homayon avslöjade att hon greps av säkerhetsstyrkor på söndagsmorgonen. ”Saeede Shafiei, min kära fru, ringde från interneringscentret vid lunchtid idag, den 23:e, och sa att hon sitter i Evin-fängelset.”

Enligt rapporter anklagas Saeede för ”propaganda mot systemet och åtgärder mot nationell säkerhet”.

Åtta journalister arresterade sedan början av 2023

Sedan början av 2023 har hittills åtta journalister och fotografer gripits. Fyra av dem släpptes senare mot borgen i väntan på straff. Att de släppts innebär dock inte att de går fria. De senaste dagarna har iranska domstolar avgjort många av dessa fall och utfärdat långa straff.

Fotografen Ahmad Halabisaz, som tillbringade 27 dagar i fängelse under de första dagarna av protesterna, meddelade den 16 januari att han hade dömts till två års fängelse i Evin. Den 17 januari fick journalisten Alireza Khoshbat, som greps den 22 september och släpptes mot borgen efter 94 dagar, ett femårigt fängelsestraff av revolutionsdomstolen i Teheran. Han dömdes till ytterligare ett år för att ha engagerat sig i ”propagandaverksamhet mot regimen”.

Iran är på plats 178 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2022.

En interaktiv karta över antalet gripna journalister i Iran finns på RSF:s internationella sida.

Foto: Iran International