Ytterligare två journalister attackerade, Medvedev lovar skydda yrkesgruppen

Reportrar utan gränser ser med bestörtning på uppgifterna om att ytterligare två journalister attackerats fysiskt under den senaste helgen. Plus att Oleg Kashin skadades svårt då han angreps utanför sin lägenhet i Moskva.I staden Saratov blev redaktören för lokaltidningen Saratovsky Reporters, Sergei Nikhailov, de 5 november misshandlad av okända personer. Angriparna flydde då vittnen skyndade till och Mikhailov kom lindrigt undan.

En annan reporter vid en dagstidning, Anatoly Adamchuk från Zhukovskiye Vesti, angreps i närheten av sitt kontor i Moskvaförorten Zhukovsky. Attacken ägde rum den 7 november och Adamchuk tvingades söka sjukhusvård för hjärnskakning och blåmärken.På samma sätt som Kahin hade Adamchuk nyligen skrivit kritiska artiklar om planerna på den nya motorvägen mellan Moskva och St. Petersburg genom Khimkyskogen. Adamchuk har även bevakat protester mot den motorväg som enligt planerna ska dras genom Tsagovskyskogen.Attacken mot Kashin har fått som följd att ett stort antal av de ryska nyhetsmedierna uppmanat regeringen att garantera säkerheten för journalister samt att Kashins angripare ska gripas och ställas inför rätta. Ett öppet brev till president Medvedev, via hemsidan Openspace.ru, har skrivits under av fler än tvåtusen personer.

President Medvedev lovade den 8 november att de skyldiga för attacken på Kahin kommer att straffas oavsett deras ställning samhället. Han sa också att den ryska staten från och med nu kommer att lägga större vikt vid journalisternas situation. USA och EU har båda uppmanat de ryska myndigheterna att göra sanning av det påståendet.Reportrar utan gränser hyllar president Medvedevs uttalande och gör gemensam sak med alla de som uppmanar myndigheterna att skydda journalisterna och dra förövarna inför rätta.