Beslut om utlämning av Assange skjuts upp

Julian Assange kan få rätt att överklaga beslutet om att han ska utlämnas till USA. Men ärendet är inte avgjort ännu. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar Storbritannien att stoppa utlämningen av Wikileaks-grundaren och omedelbart frige honom från fängelset.

I ett skriftligt beslut den 26 mars meddelade domarna att tre av de nio skäl som Julian Assange angivit för att kunna överklaga en utlämning behöver utredas noggrannare. Dessa skäl är att det inte finns risk för att de anklagelserna han står inför i USA kan leda till dödsstraff, samt att han inte ska åtalas för förräderi som också kan ge dödsstraff. Den tredje punkten som domstolen ser som problematisk är att Assange, som är australiensisk medborgare, inte har rätt att åberopa det första tillägget om yttrandefrihet som finns i den amerikanska konstitutionen och endast gäller amerikanska medborgare.

Den brittiska domstolen kräver därför att den amerikanska regeringen lämnar ”tillfredsställande garantier” som tar upp dessa tre skäl.

RSF:s kampanjchef Rebecca Vincent säger att dagens besked ger ett visst hopp om att han inte ska utlämnas.

– Det är dock oroande att de brittiska domstolarna för andra gången i detta utlämningsförfarande är beroende av amerikanska försäkringar snarare än juridiska argument, vilket återigen understryker fallets politiska natur, tillägger Rebecca Vincent.

USA har fram till den 16 april på sig att lämna garantier. Om sådan  kommer blir det en förhandling den 20 maj för att avgöra om försäkringarna är tillfredsställande. Om inga garantier lämnas, eller om domarna anser att garantierna inte är tillfredsställande, kommer man att sammankalla till förhandling vid ett senare tillfälle för att ta ställning till de argument som lades fram av Assanges försvarsadvokater tidigare.

– Förhandlingarna om hans utlämning till USA fortsätter alltså. Det är positivt samtidigt går det inte att jubla.  Det här fallet borde aldrig ha gått så här långt och borde ha avslutats för länge sedan. Det Julian Assange har gjort är att avslöja att USA gjort sig skyldiga till övergrepp och dödande av civila. Det är viktiga avslöjanden och att detta fall forstätter och att han inte omedelbart släppts är upprörande, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Under 2010 och 2011 avslöjade Wikileaks hur USA dödat civila vid flera tillfällen. Genom att sprida läckt material fick världen till exempel veta att en amerikansk attackhelikopter sköt ihjäl flera civila och två Reutersjournalister i Iraks huvudstad Bagdad den 12 juli 2007. Andra läckor visade att olagliga avrättningar genomförts på andra ställen, samt övergrepp i Afghanistan.

– Det är en signal till världens publicister och visselblåsare att om man avslöjar de illdåd som utförs av demokratier så kan man råka riktigt illa ut. Det är ett besked som förstärker den trend som vi sett det senaste tio-tjugo åren då demokratin backat. Den främsta orsaken till det har varit att medier fått sina möjligheter att rapportera beskurna, säger, Erik Larsson.

De brittiska domstolarnas behandling av den amerikanska regeringens utlämningsärende har varit lång och tumultartad. Den inleddes i februari 2020 och resulterade inledningsvis i ett beslut i första instans till Julian Assanges fördel i januari 2021, då distriktsdomaren Vanessa Baraitser motsatte sig utlämning på grund av psykiska hälsoskäl. Detta beslut upphävdes i december 2021 när USA överklagade och vann efter att ha fått diplomatiska garantier om Assanges eventuella behandling i fängelset.

Högsta domstolen avslog överklagan i mars 2022. Storbritanniens tidigare inrikesminister Priti Patel undertecknade sedan utlämningsbeslutet i juni 2022, och Assanges första överklagan av beslutet avslogs i ett kort skriftligt beslut i juni 2023, vilket ledde till denna slutliga ansökan om överklagande.

Om Assange utlämnas till USA riskerar han upp till 175 års fängelse på 18 åtalspunkter relaterade till WikiLeaks publicering 2010 av mer än 250 000 läckta hemligstämplade militära och diplomatiska dokument. Han riskerar att bli den första utgivaren som åtalas enligt Espionage Act.

Reportrar utan gränser är den enda organisation inom civilsamhället som har följt hela utlämningsförfarandet och vid ett flertal tillfällen besökt honom i Belmarsh-fängelset där han varit häktad i fem år.

Domstolsförhandlingen har väckt stor uppmärksamhet och ett antal internationella organisationer kräver att Assange ska friges. FN:s särskilda rapportör kring tortyr Doktor Alice Jill Edwards, är bara en i raden av röster som höjts med krav om att utlämningsbeskedet avslås, med hänvisning till Assanges hälsa och risk för självmord.

Storbritannien och USA är rankade på 26:e respektive 45:e plats av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex 2023.

Bildtext: Stella Assange och supporters till Julian Assange utanför Storbritanniens High Court, 26 March 2024. Lizzie Jenkins

Texten uppdateras