Colombianska staten delaktig i övergrepp på mottagare av Reportrar utan gränsers pressfrihetspris

I augusti dömde en domstol i Colombia den colombianska staten för medhjälp till våld och förföljelse av journalisten Claudia Julieta Duque. Reportrar utan gränser och partnerorganisationen Fundación para la libertad de prensa (FLIP) har stött Claudia Julieta Duque under den sju år långa rättsprocessen.

Den colombianska journalisten Claudia Julieta Duque har sedan 1990-talet granskat påtvingade försvinnande, rekrytering av barnsoldater, kopplingar mellan regeringen och paramilitära styrkor och straffrihet i Colombia. Alltid för Radio Nizkor, som framför allt bevakar mänskliga rättigheter.

År 2001 kidnappades hon och torterades av den colombianska säkerhetstjänsten DAS agenter och tre år senare utsattes hon liksom många andra journalister i landet för avlyssning och förföljdes av DAS. När sedan både hon och hennes 10-åriga dotter hotades till livet 2006 tvingades hon lämna landet 2008.

Hon återvände samma år, 2008 och fortsatte sitt arbete. År 2011 valde åklagarmyndigheten att ta sig an hennes fall. Året därpå inleddes en rättegång mot säkerhetsagenterna och även mot den colombianska staten för inblandning i övergreppen på henne och hennes familj. Den 12 augusti i år dömde en domstol i Cundimarca, i Colombia till hennes fördel. Den colombianska staten måste nu betala ett skadestånd till Claudia Julieta Duque.

Reportrar utan gränser (RSF) ha utsett Claudia Julieta Duque till en av organisationens informationshjältar, en lista med några av världens modigaste och mest förföljda journalister. Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige) gav 2010 sitt pressfrihetspris till henne på grund av ”sitt mod att trots hot och förföljelse söka och berätta sanningen om korruption och maktfullkomlighet i sitt hemland Colombia”.

– Domen är en otrolig framgång för rättvisan och kampen mot straffriheten för brott mot journalister i Colombia, men det har inte varit lätta sju år. Claudia Julieta Duque är värd all vår respekt. Både vi och vår partnerorganisation FLIP i Colombia har stött henne under alla dessa år, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Hoten mot Claudia Julieta Duque har inte tagit slut. Så sent som i år har hon utsatts för nya attacker, som åklagarmyndigheten ännu inte utrett. Lika utsatt är den colombianska journalisten Jineth Bedoya Lima som i våras tog emot FN-organet UNESCO:s stora pressfrihetspris, Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2020.

Jineth Bedoya Lima besökte Sverige 2016 inbjuden av RSF Sverige, för möten med bland andra dåvarande ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Isabella Lövin.

Även Jineth Bedoya Lima har kidnappats och våldtagits för sin granskande journalistik. Såväl RSF som FLIP har fungerat som stöd i hennes kamp mot den colombianska staten, som enligt Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter anser att Colombia gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten i Jineth Bedoya Limas fall.

– Jineth Bedoya Lima är extra utsatt, som kvinna och journalist. Hennes mod och övertygelse inspirerar till djup respekt, sa UNESCO:s generaldirektör Audrey Azoulay vid utdelningen av priset.

Hoten och våldet mot journalister i Colombia har ökat de senaste åren. Sedan fredsavtalet 2016 har fem journalister dödats i arbetet, flera utsatts för hot och attacker och enligt FLIP har minst 50 journalister avlyssnats av den colombianska militären.

Colombia rankas på plats 130 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.