Iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023

Reportrar utan gränser välkomnar att den fängslade journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi mottar Nobels fredspris 2023. 2022 tilldelades hon RSF:s award för sitt mod. RSF kräver hennes omedelbara frigivning!

Narges Mohammadi är en symbol för mod. Under de senaste 13 åren har hon åtalats och fängslats upprepade gånger för sin kamp för pressfrihet och mänskliga rättigheter. Frihetsberövad har hon fortsatt sprida information om den fruktansvärda situationen för fångar i Iran, särskilt kvinnliga. Hennes liv har varit en kamp med många uppoffringar. för att göra sin röst hörd. Tillsammans med sin man journalisten Taghi Rahmani har hon två barn som hon inte fått se växa upp. Sedan 2011 har hon bara varit utanför fängelsemurarna ett fåtal månader.

Trots hjärtproblem har hon blivit misshandlad, torterad och piskad med 154 rapp. Men hon fortsätter att uppmana till civil olydnad, alltid med ett leende på läpparna. Från fängelset har hon skrivit dussintals artiklar, gjort en dokumentär och publicerat en bok med titeln White Torture, baserad på intervjuer med 16 fångar.

– Iran är ett extremt land då det kommer till pressfrihet. Medierna är helt kontrollerade av den islamska regimen och journalister förföljs systematiskt. Därför är det viktigt att läget för landets journalister, människorättsaktivister och de som vågar uttrycka sitt missnöje uppmärksammas på detta sätt. Det är en fantastiskt glädjande nyhet att årets Nobels fredspris går till Narges Mohammadi, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson.

Narges är en av flera modiga iranska journalister som kämpar för pressfrihet och mänskliga rättigheter. RSF Sverige tilldelade hennes ”kollegor” Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi Pressfrihetspriset 2023.

RSF kräver att regimen i Iran omedelbart friger Narges Mohammadi och övriga fängslade journalister och människorättsaktivister.

Iran är på plats 177 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex

Foto: Narges Mohammadi