Den iranska journalisten Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023

Reportrar utan gränser välkomnar att den fängslade journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi mottar Nobels fredspris 2023.
Narges Mohammadi mottog RSF:s award 2022, för sitt mod. RSF kräver att hon friges, nu!

Narges Mohammadi, som flera gånger fängslats under de senaste 13 åren för att ha kämpat för pressfrihet och mänskliga rättigheter, är en symbol för mod. Inte ens i fängelset har hon slutat sprida information om den fruktansvärda situationen för fångar i Iran, särskilt kvinnliga fångar. Hennes liv har varit en kamp där hon har fått göra många uppoffringar för att göra sin röst hörd. Gift med journalisten Taghi Rahmani, hon har två barn som hon inte har sett växa upp, eftersom hon bara varit utanför fängelsets murar ett fåtal månader sedan 2011.

Trots hjärtproblem har hon blivit misshandlad och torterad och har fått 154 piskrapp. Men hon fortsätter att uppmana till civil olydnad, alltid med ett leende på läpparna. Hon har skrivit dussintals artiklar från fängelset, har gjort en dokumentär och har till och med publicerat en bok med titeln White Torture, baserad på hennes intervjuer med 16 fångar.

– Iran är ett extremt land då det kommer till pressfrihet. Medierna är helt kontrollerade av den islamska regimen och journalister förföljs systematiskt. Därför är det viktigt att läget för landets journalister, människorättsaktivister och de som vågar uttrycka sitt missnöje uppmärksammas på detta sätt. Det är en fantastiskt glädjande nyhet att årets Nobels fredspris går till Narges Mohammadi, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson.

Narges är en av flera modiga iranska journalister som kämpar för pressfrihet och mänskliga rättigheter. RSF Sverige tilldelade hennes ”kollegor” Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi Pressfrihetspriset 2023.

RSF kräver att regimen i Iran omedelbart friger Narges Mohammadi och övriga fängslade journalister och människorättsaktivister.

Iran är på plats 177 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex

Foto: Narges Mohammadi