#freeJimmyLai: RSF uttalar sitt stöd för Jimmy Lai, grundare av tidningen Apple Daily, som riskerar livstids fängelse

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar myndigheterna i Hongkong att omedelbart släppa Jimmy Lai, grundare av tidningen Apple Daily och mottagare av 2020 års pressfrihetspris från RSF, och sex av hans medarbetare. De sju journalisterna anklagas för brott mot rikets nationella säkerhet och riskerar livstids fängelse.

– Jimmy Lai, grundaren av den oberoende tidningen Apple Daily, har varit en mycket högljudd försvarare av pressfriheten under de senaste decennierna trots Hongkongs regering och den kinesiska regimens oupphörliga politiska förföljelse, säger Cedric Alviani, chef för Reportrar utan gränsers kontor i Östasien.

Alviani uppmanar det internationella samfundet att öka trycket för att säkerställa Lais frigivning, tillsammans med sina medarbetare och alla andra pressfrihetsförsvarare som fängslats i Hongkong och på fastlandet. RSF lanserar också en kampanj för att samla in namnunderskrifter, till stöd för Jimmy Lai och hans kollegor.

Journalisten Jimmy Lai, 74 år, har suttit fängslad sedan december 2020. Han riskerar ett livstidsstraff för ”samverkan med utländska styrkor” enligt den nationella säkerhetslagen, antagen av den kinesiska regimen för att undanröja oliktänkande i Hongkong. Han har redan dömts till totalt 20 månaders fängelse för att ha deltagit i fyra ”otillåtna” pro-demokratiska protester 2019 och 2020. Förutom Lai sitter även sex tidigare Apple Daily-anställda i fängelse och riskerar livstids straff för liknande anklagelser.

Medan Lai varit fängslad i högsäkerhetsfängelse och nekats borgen de senaste två åren, har hans kamp för pressfrihet varit orubblig.

– Situationen i Hongkong blir allt kyligare, men just därför måste vi hylla och älska oss själva desto mer, skev Lai från fängelset i april 2021, två månader innan Apple Daily tvingades att stänga ner. Han uppmanade journalister att stå starka och med huvudet högt.

– Min pappas enda ”brott” är att kämpa för demokrati, mot en tyrannisk regim. För det ”brottet” har han redan tillbringat över två år i fängelse och riskerar resten av sitt liv bakom galler. Myndigheterna i Hongkong och Kina använder min pappas fall för att skicka ett hotfullt budskap till alla oberoende röster, i media och civilsamhället: håll tyst, annars står du näst på tur. Det säger Jimmy Lais son, Sebastian Lai, och tillägger:

— Jag tackar RSF för att ni höjer rösten och slår tillbaka. Vi måste berätta om vad som händer med min pappa och med alla andra som är utsatta i Hongkong.

– Vår klient, Jimmy Lai, riskerar resten av sitt liv bakom lås och bom för att han talat sanning om makten. Hongkongs regeringschef, John Lee, har nu tillkännagett en ny investeringsfond för flera miljarder dollar och en rad politiska åtgärder för att locka utländska företag och internationella talanger tillbaka till Hongkong. Men medan Jimmy Lai sitter kvar i fängelse och den nationella säkerhetslagen finns kvar i lagarna, kan världen se att Hongkong inte respekterar demokratiska värderingar och inte är en säker plats att göra affärer på, säger Caoilfhionn Gallagher, en av advokaterna i Lais internationella advokatteam.

Bara under de senaste två åren har den kinesiska regimen använt den nationella säkerhetslagen som förevändning för att åtala minst 23 pressfrihetsförsvarare i Hongkong och stänga stora oberoende medier som Apple Daily och Stand News. Minst fem mindre medier upphörde under samma tid med sin verksamhet, av rädsla för att deras journalister skulle åtalas.

I rapporten The Great Leap Backwards of Journalism in China, som publicerades förra året, avslöjade RSF det systemet för censur och informationskontroll som etablerats av den kinesiska regimen och beskrev det globala hot systemet utgör mot pressfrihet och demokrati.

Hongkong, en gång pressfrihetens högborg, har rasat från 80:e plats 2021 till 148:e plats i RSF:s pressfrihetsindex 2022. Det är det största fallet i årets index.
Kina är på 175:e plats av 180 utvärderade länder och territorier.