Kommission måste granska Dawit-hantering

Idag, 13 september, inleder riksdagen sitt arbetsår. Då kan förslaget förverkligas. Det skriver vi om i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Sverige har haft ett tiotal utrikesministrar och Eritreaambassadörer sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea, utan föregående åtal eller rättegång. I synnerhet Utrikesdepartementet (UD), har gjort mycket arbete för honom under alla de åren. Men det mesta är hemligt och många av personerna som arbetat har bytts ut. Därför behövs en genomlysning av allt som gjorts – och vad man valt att inte göra. Alla åtgärder måste analyseras. Det behövs för Dawit Isaaks skull men också för att lära för framtiden. Sverige måste skärpa sin beredskap.

– En parlamentarisk kommission måste få fullständig tillgång till det material som finns och kunna ställa vilka frågor som helst, säger Björn Tunbäck, ansvarig för Dawit-fallet hos Reportrar utan gränser.

Press- och yttrandefriheten hotas och kränks på flera håll i världen. Flera svenska medborgare har fängslats under senare år. Journalisterna Martin Schibbye och Johan Perssons 435 dagar i etiopiskt fängelse är väl kända. Men det finns fler. Sedan snart ett år sitter förläggaren Gui Minhai i kinesiskt fängelse. Journalisten Chary Annamuradov är häktad i Belarus (Vitryssland) och riskerar utvisas till Turkmenistan vilken dag som helst. Två reportrar från Sveriges Televisions Uppdrag granskning arresterades och hölls kvar i Zambia i våras och Niclas Hammarström och Magnus Falkehed kidnappades i Syrien 2013. Dessvärre finns en uppenbar risk att det blir fler fall i framtiden.

Ingen har däremot suttit fängslad lika länge som Dawit Isaak. Att noggrant granska vad som gjorts för honom och låta en oberoende kommission gå igenom även hemligt material är nödvändigt för att för att dra lärdom för framtiden. Men framför allt behövs det för Dawit Isaaks skull. Fler av hans kollegor har dött i fängelse. Vi vet inte hur länge till han överlever.

Ett rättsutlåtande Reportrar utan gränser lämnade över till UD och EU år 2010 visar att Sverige – och indirekt EU – har en skyldighet att pröva alla lagliga och diplomatiska vägar för hjälpa medborgare i Dawit Isaak situation. Det gäller även om han har dubbelt medborgarskap. Eritrea försökt hävda att de vill se honom enbart som eritrean, men folkrätten ger Sverige rätt att företräda honom.

En oberoende analys av 15 års arbete skulle ge lärdomar och vara till hjälp för att gå vidare och få honom fri. Riksdagen är rätt instans för det. Fjärde paragrafen i regeringsformens första kapitel säger att riksdagen är det svenska folkets främsta företrädare och att riksdagen skall granska rikets styrelse. Det är just det som behövs för Dawit Isaaks skull.

Friska ögon kan se nya saker. Efter femton år är det inte en dag för tidigt.