Med anledning av Världsdagen mot cybercensur den 12 mars publicerar Reportrar utan gränser (RSF) en lista över de 20 aktörer som utgör världens värsta hot mot pressfrihet och yttrandefrihet online. Det handlar om mexikanska, ryska och brasilianska trollarméer, statliga iranska, ryska och vietnamesiska cyberkrigare och lömska spionappar från Israel. På listan finns även aktörer från Spanien, Tyskland och USA.
Pressfrihetens 20 värsta fiender på internet 2020 är en lista över aktörer som utgör en fara för den åsiktsfrihet och yttrandefrihet som fastställs i artikel 19 i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Listan är indelad i fyra kategorier utifrån aktivitet: trakasserier, statscensur, desinformation samt spioneri och övervakning.
Vare sig det rör sig om statliga aktörer, privata företag eller informella aktörer, så återspeglar de en verklighet där undersökande reportrar och andra journalister — som är obekväma för makthavare — riskerar att bli måltavlor för organiserade attacker och trakasserier online.
Vissa digitala aktörer har kopplingar till länder med auktoritära makthavare, som RSF ofta uppmärksammar som pressfrihetens värsta fiender. Andra digitala aktörer är privata företag som är specialiserade på digital övervakning och baserade i demokratier som USA, Storbritannien, Tyskland och Israel.
Dessa digitala pressfrihetsfiender utvecklar ständigt nya metoder för att uppnå sina mål. De lokaliserar, identifierar och övervakar journalister som är obekväma för politiska ledare, offentliga myndigheter eller personer med ekonomisk makt. De skrämmer journalister genom att organisera attacker och trakasserier online. De tystar journalister genom censur. De försöker till och med att destabilisera demokratiska länder genom att medvetet sprida falsk information.
— De auktoritära ledare som vill motverka pressfrihet sprider sina tentakler också in i den digitala världen. Till sin hjälp har de hela arméer av villiga och välorganiserade medhjälpare som är fast beslutna att bistå sina ledare. Därför publicerar vi en lista med 20 exempel på digitala pressfrihetsfiender. Med listan vill vi inte bara visa på en annan form av hot mot pressfrihet, utan också att några av de här aktörerna verkar från, och även inuti, demokratiska stater. I länder där vi också kan stoppa dem, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
Världsdagen mot cybercensur uppmärksammas varje år den 12 mars efter att 2008 ha instiftats på initiativ av RSF och Amnesty International.
Se RSF:s lista över pressfrihetens 20 värsta fiender på internet 2020 här
Lista Pressfrihetsfiender 2020