Prisade iranska journalister friges

Två iranska journalister, dömda till långa fängelsestraff för sin rapportering om Mahsa Aminis död i häktet 2022, har beviljats ”tillfällig frigivning” mot borgen i väntan på överklagande av deras domar, rapporterar flera medier.

Journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som dömts till 13 respektive 12 års fängelse, har nu den 14 januari tillfälligt släppts fria. Journalisterna tilldelades tidigare i år Reportrar gränsers Sveriges pressfrihetspris för sin rapportering om Mahsa Aminis död.

De två journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi var först med att uppmärksamma Mahsa Aminis död i september 2022, en händelse som lett till landsomfattande protester i Iran.

De två journalisterna har varit i fängslade i 17 månader, men är nu försatta på fri fot. Enligt rapporter i iranska statliga medier har de två förbjudits att lämna landet.

– Frigivningen av Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi är en strimma hopp i en annars mörk tid för pressfriheten i Iran. Deras tillfälliga frihet efter 17 månaders orättvis förvar är ett steg i rätt riktning. Men att de, och många andra journalister, möter sådana hårda straff för att bara rapportera sanningen visar på det allvarliga läget för yttrandefriheten i landet, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

I april förra året tillkännagav RSF Sverige att årets pressfrihetspris gick till de båda journalisterna som ”genom sin modiga journalistiska rapportering i Iran stått i frontlinjen tillsammans med många andra kvinnliga journalister som fängslats och tystats av en regim som gör allt för att stoppa pressfrihet och kvinnors rättigheter.”

Iran är ett av världens värsta länder för journalister och landet ligger på ålats 177, av 180, i Reportrar utan gränsers index.

Foto: Privata/ RSF