Godtyckligt fängslande av journalister är ett vanligt sätt att hindra medborgare från att använda sin rätt till nyheter och information. Nästan 800 journalister fängslades någon gång under 2023 och 547 tillbringade början av 2024 i fängelse. Nästan hälften av dessa journalister är fängslade i de fyra länderna Kina, Myanmar, Belarus och Vietnam.
I nästan hälften av världens länder används fängelse för att förfölja journalister. Under de senaste fem åren har minst en journalist suttit frihetsberövad i samband med sitt arbete i 86 länder världen över. Totalt 779 journalister fängslades någon gång under 2023 och 547 sitter för närvarande i fängelse eller i husarrest i totalt 45 länder. Fängelsestraffen för journalister i år varierade från en vecka till 20 år.
Kina fortsätter att vara världens största fängelsevakt för journalister. För närvarande sitter 121 journalister fängslade i landet. Därefter kommer Myanmar (69) där fotojournalisten Sai Zaw Thaike, dömdes till det horribla straffet 20 års fängelse anklagad för bland annat ”desinformation” och ” upproriskhet.”
Kvinnliga journalister dömda till långa straff
Långa fängelsestraff mot kvinnliga journalister slog rekord 2023. Från 2019 till 2022 hade ingen kvinnlig journalist dömts till mer än 10 års fängelse, men sex av de åtta längsta straffen 2023 fälldes mot kvinnliga journalister. I Iran utsätts kvinnliga journalister för fruktansvärd förföljelse. De iranska journalisterna Elaheh Mohammadi och Niloofar Hamedi dömdes till 12 respektive 13 års fängelse. I Belarus, dömde Alexander Lukasjenkos auktoritära regering de oberoende journalistikonerna Maryna Zolatava , Liudmila Chekina och Valeriya Kastsiuhova till fängelsestraff på mellan 10 och 12 år. I Burundi, avtjänar Floriane Irangabiye , ett 10-årigt straff som en av få kvinnliga journalister som fängslats i Afrika söder om Sahara.
– Varje journalist i fängelse är per definition en journalist som är förhindrad att arbeta. Det innebär att hundratals eller till och med tusentals kollegor känner ett hot hänga över huvudet och att rätten till nyheter och information för miljontals människor kan kränkas. Bakom denna statistik finns mänskliga tragedier och politiska konsekvenser. Jag hyllar modet hos alla dessa journalister, kvinnor och män, som har vågat trotsa farorna från auktoritära regeringar. Och jag tackar RSF:s team, särskilt våra korrespondenter i mer än 130 länder, för att de gjort allt för att få dem frigivna, säger RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire
Fängelsevistelser normaliserades i Turkiet och Iran
Turkiets och Irans regeringar använde upprepade, kortare fängelsestraff som ett sätt att skrämma journalister. Recep Tayyip Erdogans regering fängslade nästan 50 journalister i Turkiet under 2023. Fem av dem hölls fortfarande fängslade i slutet av året, inklusive fyra kurdiska journalister. I Iran satt 58 journalister mer än 48 timmar i regeringens fängelser under 2023. 21 av dem är fortfarande kvar i fängelse inklusive fem kvinnor. Irans förföljelse av media har ökat efter protesterna som utlöstes av Mahsa Aminis död i polisförvar den 16 september 2022. Myndigheterna har skapat en repressiv labyrint baserad på godtyckliga arresteringar och rättegångar på falska anklagelser.
Israel-Hamas krig – fler palestinska journalister fängslade
Antalet palestinska journalister som arresteras och fängslas av israeliska styrkor har ökat avsevärt sedan kriget började den 7 oktober. I slutet av 2023 var minst 34 av dem fortfarande häktade. De flesta hålls fängslade utan åtal eller rättegång.19 av dessa journalister är föremål för administrativt frihetsberövande – en form av ”förebyggande” frihetsberövande som innebär att de israeliska säkerhetsstyrkorna kan hålla vem som helst i förvar utan rättsligt förfarande av ”säkerhetsskäl”. Dessa trakasserier mot palestinska reportrar, främst på Västbanken, sker utöver den dödliga förföljelsen på Gazaremsan, där minst 76 journalister har dödats av den israeliska militären sedan krigets början. Minst 16 av dessa journalister har dödats under sitt arbete.
Oberoende journalistik krossades i Vietnam, Ryssland och Afghanistan
Vietnam, Ryssland och Afghanistan är bland världens farligaste länder för journalister. I Vietnam, där media måste följa det enda partiets order, hölls 43 journalister i förvar i minst 48 timmar 2023 och 36 av dem är fortfarande frihetsberövade. Bland dem finns 20 bloggare, en av dem, Nguyen Lan Thang, dömdes till åtta års fängelse i april 2023 anklagad för ”antistatlig propaganda”.
I Ryssland råder ett fientligt klimat gentemot oberoende media och mediapersonal. 2023 fängslades 34 journalister. 29 av dem var fortfarande frihetsberövade den 29 december, inklusive två amerikanska medborgare: Wall Street Journal- reportern Evan Gershkovich som anklagas för spioneri och Alsu Kurmasheva, en journalist med rysk och amerikansk dubbel nationalitet som arbetar för Radio Free Europe/Radio Liberty i Prag. Hon greps när hon besökte sin familj i Prag och är anklagad för att inte ha identifiera sig som en ”utländsk agent”.
I Afghanistan används spionanklagelser mot journalister. Fallet med den fransk-afghanske journalisten Mortaza Behboudi som frigavs 18 oktober 2023 är ett exempel på farorna det innebär att arbeta med journalistik i Afghanistan. Talibanregimen har förföljt oberoende medier ända sedan de återtog makten i augusti 2021. 2023 fängslade talibanerna 21 journalister och 3 av dem sitter fortfarande i fängelse.
Fängslad under politiska kriser, inbördeskrig
Egyptens president Abdel Fattah el-Sisis intensifierade förföljelsen av media i samband med valet 2023, med resultatet att totalt 20 journalister och bloggare för närvarande är fängslade. Bland dem finns en bloggare känd som Mohamed Oxygen, grundaren av Oxygen Misr -bloggen, som har hållits fängslad sedan 2019 anklagad för att ha ”publicerat falska nyheter”, efter att ha rapporterat om protester mot regeringen. Han tilldelades RSF-award för mod 2023 och har sedan maj 2023 utsatts för isolering i Kairos Badr-fängelse för att ha försvarat en medfånge.
Att rapportera från väpnade konflikter kan också leda till fängelse. De etiopiska myndigheterna har riktat in sig på journalister och för närvarande sitter 14 journalister fängslade och 22 fängslades 2023 när striderna intensifierades i Amhara-regionen och regeringen upplöste regionala militära styrkor.
2022 var ett rekordår med totalt 569 journalister fängslade över hela världen den 31 december 2022. Men även om siffran över fängslade journalister är något lägre i år, används fängelsestraff fortfarande utbrett som metod för att bekämpa pressfriheten. 547 journalister världen över har börjat år 2024 i fängelse.