Pressfrihetsindex 2015: Pressfriheten attackeras i hela världen

carte_2015_en.jpg

Pressfrihetsindexet är ett referensverktyg som betygsätter länder efter sju kriterier, bland annat mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning liksom hot mot journalister. Målet är att ge en tydlig bild av pressfrihetssituationen både i enskilda länder och i världen i stort.

Sett till hela världens sammanlagda betyg så har press- och yttrandefrihet haft ett svårt år. Antalet övergrepp har ökat med åtta procent sedan året innan. Sverige återfinns på en femteplats, upp fem placeringar från förra året. Men den svenska förbättringen betyder inte att landet blivit bättre. Sverige har i själva verket ett sämre betyg i Reportrar utan gränsers index än förra året.

– Det är naturligtvis roligt att Sverige klättrar till en femteplats. Att vi inte gör det för att pressfrihetssituationen har blivit bättre i Sverige, utan att länderna över oss har blivit sämre är däremot inte lika nöjsamt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Europa är den region i världen som klarar sig bäst. Men även här finns orosmoln, enligt Reportrar utan gränser. Jämfört med andra regioner föll Europa mest. Anledningen ska vara att vissa länder haft avsevärda problem under året – problem som EU-systemet har visat sig oförmöget att kontrollera.

Mellanöstern och Nordafrika är den värsta regionen i världen för press- och yttrandefrihet. Många länder där är helt kontrollerade av icke-statliga aktörer såsom terrorgrupper och gerillor. Resultatet är i det närmaste svarta hål för all form av journalistik.

Längst ner på botten av listan finns också Nordkorea, varifrån nyheter sällan ens slipper ut, liksom Eritrea, där den svenska tidningsredaktören Dawit Isaak sitter fängslad sedan över tretton år.

Läs rapporten
Rapporten, inklusive sju tematiska analysområden och en interaktiv karta, finns att läsa på http://index.rsf.org