Skolprojekt. RSF förmedlar kunskap om pressfrihetens roll till elever runt om i Sverige. I det senaste projektet, finansierat av Folke Bernadotteakademin, FBA har vi  samarbetet med Ung media som jobbar med skoltidningar. Under föreläsningarna, som skett på flera gymnasieskolor runt om i landet har vi föreläst tillsammans med exiljournalister som berättat om sina erfarenheter. Vi har nått ut till drygt 3300 elever och projektet startade 2023 och pågår fram till april 2024. RSF har drivit liknande projekt, finansierat av ForumCiv och FBA sedan 2020.

 

LPF – Large partnership program

Reportrar utan gränser ingår i ForumCivs partnerskapsprogram som ska stärka kapaciteten hos aktörer inom civilsamhället i andra länder. Förra året, 2023, beviljades RSF Sverige med ett femårigt stöd inom LPF. Det innebär att vi nu kan intensifiera samarbetet med flera av våra partnerorganisationer som arbetar med pressfrihet. Vårt mål är att långsiktigt stärka pressfrihetsoragnisationer i länder där journalister och en fri press är särskilt utsatta. Vi gör detta genom aktiviteter som stärker deras interna kapacitet och som gör dem långsiktigt hållbara. Stödet ska vara flexibelt, vilket innebär att RSF Sverige utgår från partnerorganisationernas egna behovsanalyser och idéer om vad medlen bäst behövs till.

Inom LPF jobbar vi nu med projekt i dessa länder/regioner:

BELARUS: Bevakning av förtyck och kränkningar mot journalister. Belarus är ett av Europas farligaste länder för journalister. Allt striktare lagar för medier och ett rättsväsende direkt kontrollerat av myndigheterna gör att majoriteten av oberoende medier i landet har lagt ner eller fortsätter sitt arbete i exil.

RSF Sverige stödjer Belarus journalister genom BAJ, Belarusian Journalist Association. Även de arbetar i exil efter att Högsta domstolen i Belarus upplöste organisationen i augusti 2021 och BAJ därmed förklarades olagligt. Det var landets största oberoende organisationen för journalister och mediearbetare och landets främsta försvarare av press- och yttrandefrihet. Förra året extremiststämplade den belarusiska underrättelsetjänsten, KGB, organisationen och medlemmar riskerar upp till sex års fängelse. Från och med 2023 är BAJ en av RSF Sveriges partners i det stora partnerskapsprogrammet. Med detta stöd har BAJ kunnat fortsätta att driva arbetet med att bevaka och sprida oberoende information om samhällsutvecklingen i Belarus; förtryck och kränkningar av journalisters och medias rättigheter, rättegångar, domar och andra händelser inom medieområdet. Detta görs via hemsidan som också uppdateras och nylanseras under 2024.BAJ har dessutom producerat flera rapporter som analyserar hur yttrandefrihet och pressfrihet regleras i Belarus. Rapporterna publiceras på ryska.

UKRAINA: Kriget hotar mediers överlevnad
Den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har haft stor inverkan på media.

Kriget har försvagat den ukrainska ekonomin och som ett resultat har media tappat många prenumeranter och annonsörer. I kombination med andra konsekvenser av kriget, såsom materiell förstörelse och påtvingad exil av anställda, hotar situationen många ukrainska mediers överlevnad.  RSF Sverige anser att det är av största vikt att stödja pålitlig journalistik i Ukraina och bekämpa rysk propaganda. Vi stödjer pressfriheten på flera sätt i Ukraina.

Lviv Media Forum stärker utbrända journalister. I Ukraina har RSF Sverige under 2023 gett stöd till Lviv Media Forums återhämtningsprogram för journalister. Forumet grundades 2022 och är ett pressfrihetscenter som stöttar journalister med allt från skyddsutrustning och digitala tjänster till psykologstöd. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har i princip alla journalister i landet ofrivilligt blivit krigskorrespondenter. Detta har varit påfrestande på många olika sätt. Många upplever kronisk stress, ångest och posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. För att motverka att fler journalister bränner ut sig eller lämnar sina yrken skapade Lviv Media Forum Media Residency Program, ett program för journalister och deras familjer. Syftet har varit att stärka journalisterna mentalt, mildra utbrändhet och öka deras motivation att arbeta med kvalitetsjournalistik men också att främja nätverkande journalister emellan. Det åtta dagar långa programmet, med workshops, kurerande aktiviteter, psykologstöd och nätverkande, ägde rum i Karpaterna under hösten 2023. Med stöd av RSF Sverige har totalt 60 mediearbetare och deras familjer genomgått programmet. Samtliga deltagare har rapporterat en positiv effekt på den psykiska hälsan. 75 procent anser att de känner mer tillfredställelse i jobbet och hälften upplever att de har förbättrad förmåga att hantera utmaningar och stress i sitt journalistiska arbete.

IMI-anställda får hjälp att hantera PTSD. För att ytterligare stärka journalister i Ukraina arbetar RSF Sverige med ännu en partner, Institute of Mass Information, IMI. IMI är en oberoende, icke-statlig organisation som arbetar för att främja mediers roll i civilsamhället i Ukraina. Organisationen grundades 1995 och har sedan dess stått upp för journalisters rättigheter och en fri oberoende press. IMI publicerar regelbundet nyheter om kränkningar av pressfriheten i Ukraina, samt rapporter och analyser om pressfriheten i landet. Under kriget har arbetsbelastningen blivit allt högre och behoven av hjälp och stöd är svåra att överblicka. Genom partnerskapet stöttar RSF Sverige IMI med kapacitetsstärkande aktiviteter. För att systematiskt arbeta med medarbetarnas psykiska hälsa har IMI anställt en psykolog som under året kommer att hjälpa de anställda att hantera ångest, depression och PTSD. En samordnare har också anställts för att förstärka IMI:s organisationsstruktur samt göra behovsbedömningar av mediesamhället. Vad för hjälp behövs och var behövs hjälpen? Dessutom kommer IMI-korrespondenter i 20 regioner att samordna stöd till lokala journalister. En ny tydligare hemsida kommer också att utvecklas.

Novaya Gazeta: Punktinsats för ryska journalister. Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 har nästan alla oberoende medier förbjudits, blockerats och/eller stämplats som ”utländska agenter”. Miljön för oberoende journalister har blivit allt farligare. Nya medielagar kriminaliserar oberoende bevakning av kriget och journalister riskerar upp till 15 års fängelse för överträdelser. Många journalister som arbetar för oberoende medier har flytt landet och dussintals sitter fängslade. Inom LPF ingick RSF ett kortare partnerskap med Novaya Gazeta Europe, en ryskspråkig mediaplattform som lanserades den 7 april 2022 och är registrerad i Riga, Lettland. Medieplattformen är grundad av journalister som tidigare arbetat på den oberoende ryska tidningen Novaya Gazeta. Sedan tidningen startade 1993 har minst sex av dess journalister dödats på grund av sitt arbete. Novaya Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov mottog Nobels fredspris 2021 för sin journalistiska gärning. Den 28 mars 2022 avbröt Novaya Gazeta sitt arbete i Ryssland och de flesta av medarbetarna lämnade landet eller befann sig redan utanför. Många bor i exil i Riga, men teamet är spritt över flera europeiska länder, Centralasien och Kaukasus. En stor del av journalisterna i exil upplever sorg, ångest, ensamhet och känslomässig utmattning, och några har diagnostiserats med depression.Under hösten 2023 gav RSF Sverige ett krisstöd till journalisterna på Novaya Gazeta Europe. Detta i form av ekonomiskt stöd till en tvådagars workshop med fokus på den mentala hälsan hos medarbetarna. Syftet var att utrusta dem med verktyg för att hantera de psykologiska effekterna av livet i exil och av att ha bevakat kriget.

SYRIEN: Att ställa ansvariga till svars för brott mot journalister
Efter mer än ett decennium av krig är situationen för oberoende medier och journalister i Syrien fortsatt svår och farlig. Hundratals journalister har dödats och minst lika många har försvunnit eller tvingats fly utomlands. Oberoende medier kan i stort sett bara utföra sitt arbete utanför Syrien. Bashar al-Assad och Baath-partiet kontrollerar de flesta av de syriska medierna. En rad lagar hotar pressfriheten; terrorlagen, strafflagen, medielagen etc. Senast tillkomna var cyberbrottslagen från 2021, uppdaterad 2022, som tillåter myndigheter att åtala journalister för ”spridning av falska nyheter online som skadar nationens prestige”.

RSF har ingått partnerskap med organisationen SCM, Syrian Center for Media and Freedom of Expression. SCM är en oberoende icke-statlig organisation som arbetar för att skydda människorättsaktivister och mediearbetare. Organisationen grundades 2004 när ingen annan medieorganisation fanns i Syrien. De bevakar de övergrepp som sker mot journalister i landet och har publicerat flera forskningsrapporter och studier om medielandskapet i Syrien. RSF Sverige stöttar SCM under 2023 och 2024.

Organisationen genomför en rad aktiviteter för att sätta ljus på de brott som löpande sker mot journalister – utan att någon straffas. Bland annat genom utbildning av journalister, spridande av material riktat mot rättsväsendet och fotoutställningar med utsatta journalister. SCM genomför också en studie om rättsliga och icke-rättsliga metoder för att säkerställa att ansvariga ställs inför rätta för brott mot journalister. Studien är tvådelad; En på nationell nivå som fokuserar på vilka rättsliga och icke-rättsliga medel som finns för att hålla förövare ansvariga för kränkningar mot journalister i syriska regeringskontrollerade områden. Den andra delen tar ett internationellt perspektiv och fokuserar på rättsliga alternativ som universell jurisdiktion, och icke-rättsliga alternativ som rapporter och klagomål till olika FN-instanser. Studien belyser också civilsamhällets roll i frågan.

Forskningsresultaten ska presenteras under Pressfrihetsdagen, den 3 maj 2024, under ett digitalt och ett fysiskt event i nordöstra Syrien. Journalister, representanter från rättsväsendet, myndigheter och relevanta organisationer kommer att bjudas in för att diskutera frågorna.

 

Motverka hot och hat mot journalister, med särskilt fokus på kvinnliga journalister som är extra hårt utsatta.

Reportrar utan gränser arbetar för att motverka hot och hat mot yrkesutövande journalister och fokusera på digitalt som fysisk säkerhet. Vi har under 2023 skrivit rapporten Hoten mot exiljournalister i Sverige samt arrangerat säkerhetsutbildningar med särskilt fokus på kvinnliga journalister. I maj 2023 höll vi en digital säkerhetsutbildning för ett trettiotal journalister. I september hade vi en heldagskurs med fokus på cybersäkerhet, stresshantering och digital säkerhet i vardagen, säkerhetsföretaget Metis och RISE – Research Institutes of Sweden – ledde den utbildningen. Stieg Larssons stiftelse stöttade projektet. Under 2024 har vi sökt medel från MSB för att kunna fortsätta arbetet och erbjuda fler journalister säkerhetskurser.

 

Natur- och kultur – stöd till Ukraina. Stöd till journalister och redaktioner i Ukraina. Utlåning av skyddsvästar och hjälmar. Säkerhetskurser, ekonomiskt bistånd och psykologiskt stöd till journalister. Stödet har vi fått från stiftelsen Natur & kultur och medlen förmedlas via RSF:s internationella kansli.

 

SIDA – FLIP

RSF driver sedan drygt 20 år projekt i Latinamerika som riktar sig mot journalister. Ett långvarigt samarbete med colombianska pressfrihetsorganisationen Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP) har nu utökats och inbegriper pressfrihetsorganisationer också i El Salvador, Honduras, Nicaragua och Ecuador. Syftet är att höja kunskapen om problemen kring självcensur och att ta fram praktiska åtgärder för att motverka problemet.

FLIP har byggt upp ett nätverk av korrespondenter som bevakar, utreder och informerar om övergrepp mot journalister och medier. FLIP:s rapporter ligger till grund för åtgärder inom ramen för inrikesministeriets skyddsprogram för hotade journalister. Samarbetet har var mycket lyckat och FLIP har nu korrespondenter i samtliga av Colombias regioner och är den mest trovärdiga och mest citerade källan vad gäller information kring hot mot journalister och medier i Colombia. Metodiken förs vidare till andra pressfrihetsorganisationer i Central- och Sydamerika.

Sedan 2023 har RSF Sveriges arbete med pressfrihet i Latinamerika delvis gått över i ett nytt projekt, finansierat av ForumCiv regionalt och Sida. FLIP är nu en medarrangör i detta projekt som heter Networks against silence: less censorship, better journalism, more democracy. För att ytterligare stärka arbetet med pressfriheten i Latinamerika kommer RSF också att ge stöd till FLIP via LPF-projektet nedan, från och med våren 2024.

Projekt för att främja miljöjournalistik i Barentsregionen.  Projektet handlar om att utveckla och främja miljöjournalistik i Barentsregionen. Svea Green Foundation har tillsammans med Reportrar utan gränser utvecklat ett program för detta, utöver RSF Sverige ingår även nätverket Barents Press samt RSF:s sektion i Finland. Under hösten 2021 startade vi ett pilotprogram i Barentsregionen där de deltagande journalisterna erbjuds kunskapshöjande insatser om klimat och miljö samt ett utbildningspaket med inriktat på säkerhet i arbetet. Projektet avslutades i februari 2024. En rapport ”Hur mår miljöjournalistiken i Barentsregionen?” publicerades i juni 2022. Projektet hämtar inspiration från Reportar utan gränsers samarbete med en colombianska pressfrihetsorganisationen Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP) där man arbetet med att förhindra självcensur som en följd av otrygghet i sin journalistiska gärning. Projektet avslutades i februari 2024. 

Building trust in public service media. Projektet handlar om hur ska man höja trovärdigheten för public service i Jordanien. Vår partner är Comunity Media Network (CMN) i Amman, som är en av de få organisationerna i arabvärlden som deltar i mediacertifieringsprojektet JTI. Projektet har pågått november 2022 till september 2023. Jordanska journalister från CMN kom på besök till Sverige i juni 2023 och träffade chefer och anställa på Sveriges Radio Dagens Nyheter samt företrädare för SJF, SOM-institutet, Mediaombudsmannen. Efter återkomsten till Jordanien har de haft uppföljande Workshops, i samarbete med Svenska Dialog Institutet i Amman. Där har det fört vidare kunskapen om svensk public service. Detta var ett pilotprojekt som eventuellt kan utvecklas och ligga till grund för att arrangera liknande projekt för MENA-regionen. Pilotprojektet avslutades 2023. Ev fortsättning på projektet väntas tidigast 2025. 

 

mer information

För mer information, kontakta:

Katarina Carlsson
Verksamhetsledare

072-308 05 27

[/col_inner] [/row_inner]