EU sviker Dawit Isaak och de fängslade journalisterna i Eritrea

Före jul beslöt EU ge 2 miljarder kronor i bistånd till Eritrea 2016-2020. Det är en kraftig höjning från förra biståndsperioden. I förhandlingarna nämndes inte svenskeritreanske Dawit Isaak, trots att han är den ende EU-medborgaren och journalisten som Amnesty klassar som samvetsfånge i hela världen.

Reportrar utan gränser har ställt frågan direkt till EU-kommissionens direktorat för bistånd. Från vår mejlväxling med biståndsavdelningens presskontor:

Som ni kanske vet sitter den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sedan 2001 fängslad i Eritrea utan rättegång och dom. Nämndes hans fall i diskussionerna med Eritrea om det nya biståndspaketet?

Inte specifikt, men EU diskuterar regelbundet frågan om mänskliga rättigheter med Eritrea och genomförandet av rekommendationerna i Universal Periodic Review” (UPR, genomgång av MR läget i olika länder som görs var 4-5 år av FNs Råd för mänskliga rättigheter).

Vidare förklarar EU-kommissionens biståndsdirektorat att frågan om ”Dawit Issak [sic!] och andra politiska fångar tas upp regelbundet med eritreanska myndigheter på den mest passande nivån.” Och avslutningsvis: ”Vad gäller Dawit Isaak, notera att EU gjorde ett uttalande om hans och de andra politiska fångarnas fall 18 september 2014.”

– Kränkningar av de mänskliga rättigheterna är omfattande i Eritrea. Sedan åtta år ligger landet i botten på i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Det är Afrikas värsta fängelse för journalister. EU:s biståndsprogram löper över flera år och förhandlingarna med mottagarlandet är ett utmärkt tillfälle för unionen att ställa krav. Miljarduppgörelsen med Eritrea offentliggjordes i december. Och kommissionen hänvisar till ett mer än ett år gammalt uttalande. Det är bedrövligt, skriver Björn Tunbäck, styrelseledamot i Reportrar utan gränser i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag.

Tillsammans med East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project gör Reportrar utan gränser idag ett uttalande under Rådets för Mänskliga Rättigheter pågående möte i Genève som pekar på skillnaden mellan vad Eritrea lovat att göra och vad som faktiskt sker.

I förra veckan kritiserade EU-parlamentet i en resolution både Eritrea och EU:s biståndsprogram.