Indien nekar journalister visum

– Vi är förvånade över att de indiska myndigheterna har en sådan negativ inställning till journalister, speciellt när de kommer från en så välkänd kanal, säger pressfrihetsorganisationen.

– Den indiska regeringen har inte rätten att neka journalister att resa in i landet, bara för de är rädda för kritik. Det står i strid mot indiens egna konstitution, och rätten till fri information. Journalisterna fick ingen förklaring till avslaget på sin visumansökan. Men de spelade in diskussionen på Indiens ambassad, där personalen säger att de inte har någon skyldighet att ge tv-teamet en motivering till beslutet.

– Det här är inte bara ett problem för mig och min kameratekniker. Det är ett problem för alla som  försvarar yttrandefriheten, säger Tom Heinemann till Reportrar utan gränser.

– De indiska myndigheterna hävdar att Indien är världens största demokrati.Men när ett land nekar journalister inresa i landet, så har det inget med demokrati att göra, säger Tom Heinemann.

Den senaste dokumentären Danmarks radio gjorde i Indien heter ”Blod, svett och T-shirts” och sändes 2010 på dansk tv. Den kan ha bidragit till att journalisterna nu nekas visum. Heinemann och La Cour retade upp de indiska myndigheterna redan 2005, när de spelade in filmen ”A killer bargain”.

Dokumentären hyllades världen över, och översattes bland annat till hindi. Myndigheterna såg då till att Heinemann fick inreseförbud till Indien i september 2006.Heinemann försökte förklara för den indiska ambassaden att ”A killer bargain” handlar om att danska företag har så dåliga arbetsvillkor i Indien. Han fick inget svar. 

Indien är rankad som 131 av 179 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2011.