Israel kväver journalistiken i Gaza

Dödade eller skadade journalister, förstörda lokaler, internet som stängs ner och hot om censur av nyhetskanalen Al Jazeera – i nästan två veckor har Israel hindrat nyhetsrapportering från Gazaremsan, enligt Reportrar utan gränser (RSF).

Israel är nära att införa en total media-blackout i Gaza. Nyhetsmedier och journalister utsätts för hot och den förstärkta blockaden och tvångsförflyttningen av civila påverkar lokala journalister och deras familjer.

Under den ”blodiga veckan” efter Hamas massaker på civila israeler dödades tio journalister när de arbetade – åtta av dem i Gaza, och de flesta till följd av israeliska bombningar. Det senaste offret är Mohammad Baalouche, chef för tv-kanalen Palestine Today, som dödades av en riktad attack mot hans hem den 17 oktober, enligt information som RSF har fått.

Förutom de tio journalister som dödats medan de bevakat kriget, har ytterligare nio dödats i sina hem i Gaza till följd av israeliska bombningar och luftangrepp. RSF undersöker om deras arbete gjorde dem till måltavlor.

Angreppen mot journalistik tar sig flera uttryck. Sedan den 7 oktober har många medier helt eller delvis förstörts av israeliska luftangrepp i Gaza. The Palestinian Press Syndicate uppger att så många som 50 medier förstörts. Nästan samtliga 24 radiostationer som sänder i etern eller online – viktiga nyhetskällor på Gazaremsan – har tystats av luftangreppen och bombningarna eller av den israeliska blockaden som stryper tillgången till bränsle.

Den 19 oktober förstörde en attack nära Nasser-sjukhuset i Khan Younès ett tillfälligt upprättat nyhetsrum i ett tält som skyddade team från BBC, Reuters, Al Jazeera, AFP och lokala nyhetsbyråer, utan att orsaka några skador.

Växande hinder för rapportering

RSF uppskattar att minst 50 journalister i Gaza City har tvingats lämna sina hem till följd av den israeliska evakueringsordern. Journalisterna tvingades överge sin arbetsutrustning, sina dokument och sin skyddsutrustning.

–Jag evakuerade mitt hem i Gaza City igår kväll, fick RSF till slut veta av sin korrespondent efter att hon hade tillbringat mer än sex timmar utan internet den 14 oktober, en vecka in i konflikten.

–Jag har svårt att prata med dig. Vi har knappt något internet här och vi kan inte ladda våra telefoner. Jag gör mitt bästa för att samla in information. Vi lever i rädsla, det är outhärdligt. Det här är inte det första kriget jag har bevakat i Gaza, men jag har aldrig sett något liknande, fortsätter korrespondenten.

Även trycket på journalister som befinner sig utanför Gazaremsan har ökat sedan den 7 oktober. Minst en journalist har arresterats av den israeliska ockupationsmakten på Västbanken på grund av sin bevakning av kriget i Gaza. I Jerusalem hotades och förolämpades Al Araby tv:s korrespondent Ahmad Darwasha av en polis under en direktsändning, och tre BBC-journalister har hållits under pistolhot av israelisk polis i Tel Aviv.

RSF erfar att Al Jazeera snart blir otillgänglig i Israel. I de ”nödbestämmelser” som ska antas på söndag planerar israeliska ministrar att censurera det qatariska medieföretaget, som är en av de viktigaste källorna för internationell tv-bevakning av kriget i Gaza.

– För att omvärlden ska ha tillgång till en fri och tillförlitlig rapportering om situationen måste journalister kunna arbeta. I nästan två veckor har Israels väpnade styrkor gjort allt för att förhindra spridning av bilder. Vi fördömer den medieblackout som Israel försöker införa. Journalistik är motgiftet mot den desinformation som sprids, särskilt när det gäller denna region, säger Christophe Deloire RSF:s generalsekreterare.

 

Foto: Mohammed al-Zaanoun