De två journalisterna, Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi, mottagare av RSF Sveriges pressfrihetspris 2022, döms till upp till sju års fängelse skyldiga till samröre med USA, konspiration mot den iranska statens säkerhet samt propaganda mot den islamiska republiken. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.
De båda journalisterna har varit frihetsberövade sedan september 2022, efter att de rapporterat om Mahsa Aminis död.
Nilufar Hamedi arbetade för Shargh newspaper och rapporterade från sjukhuset Kasri där Masha Amini låg i koma innan hon dog. Nilufar Hamedi greps den 22 september i sitt hem efter en husrannsakan.
Elaheh Mohammadi arbetade för Ham Mihan newspaper och reste till Masha Aminis hemstad Saqqez i nordvästra Iran för att rapportera från hennes begravning, som sedan briserade i en av de första protesterna. Elaheh Mohammadi greps den 29 september.
Iran är ett av världens värsta länder då det kommer till pressfrihet. Den högste ledaren Ali Khamenei anklagar ofta de oberoende medierna för att vara manipulerade av utländska krafter. Som chef för landets viktigaste politiska, militära och rättsliga institutioner kan han beordra gripanden av journalister och döma dem till långa fängelsestraff, och till och med dödsstraff.
Den 3 maj i år tilldelades Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi Reportrar utan gränser Sveriges pressfrihetspris. Samma dag fick de även Unesco pressfrihetspris som även gick till journalisten Narges Mohammadi som också sitter fängslad för sin rapportering efter Mahsa Aminis död. Narges Mohammadi tilldelas Fredspriset till Nobels minne 2023.
– Vi kräver att Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, och deras fängslade journalistkollegor omedelbart släpps fria, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Iran rankas på plats 177 av 180 i RSF:s Pressfrihetsindex 2023.
Foto: Privat