Ny rapport: Presidentval i Afghanistan sätter medier i skottlinjen

– Det vidriga mordet på Nils Horner i förra veckan visar vilket enormt spänt läge Afghanistan befinner sig i såhär några veckor före valet. Situationen för lokala journalister är mycket svår, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser ser en ökning av attacker och hot mot lokala journalister i samband med valrapportering. Fler än 20 incidenter har rapporterats sedan valkampanjen inleddes i februari, speciellt i städerna Kabul, Herat och Mazar-e Sharif. Stödtrupper till kandidaterna har, i somliga av fallen, visat sig ligga bakom hot och attacker mot journalisterna.

– Om valet i Afghanistan ska kunna kallas demokratiskt är de lokala mediernas närvaro av yttersta vikt. Trots de många hot som riktas mot journalister måste rapporteringen fortsätta. Det är viktigt både för att information ska kunna nå väljarna och för att övervaka att valet går rätt till, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Minst 19 journalister har dödats i landet sedan 2002 och mördarna går ofta ostraffade. Speciellt utanför storstäderna är situationen svår. Kvinnliga journalister är drabbas till högre grad av hot och våld. Den kvinnliga representationen är undermålig. 30 procent av de statliga tjänstemännen ska vara kvinnor – ändå har ingen av de 86 statsägda medierna en kvinnlig chef.

Handbok för journalister
Reportrar utan gränser har tagit fram en handbok som tar upp de speciella utmaningar som finns för journalister som arbetar med valrapportering. Handboken har översatts till persiska och till pashto och har distribuerats till journalister i Afghanistan.

Notera: Bakgrundsmaterialet till Reportrar utan gränsers rapport togs fram före mordet på Nils Horner. Rapporten tar därför inte upp den dödliga attacken.

Ladda ner rapporten här.