Tystare värld när journalister tvingas i exil

Årets sammanställning visar att morden på journalister är mer systematiska och brutalare än tidigare år, även om de blivit något färre. Det svåra kriget i Syrien är fortfarande den farligaste platsen i världen för journalister och är ett typexempel på hur konflikter påverkar journalistiken. Brutala och utstuderade mord, såsom dem på de amerikanska journalisterna Foley och Sotloff, är helt nya företeelser.

– Jakten på journalister driver ut dem från konfliktområdena. Det blir omöjligt att arbeta och journalister tvingas i exil. Vi har sett en fördubbling av just detta under året som har gått. Det saknas en respekt för arbetande journalister, berättar Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Våldet påverkar också svensk journalistik
Utvecklingen märks även i Sverige, menar Reportrar utan gränser. I mars mördades Nils Horner på öppen gata i Afghanistan där han befann sig för att rapportera för Sveriges Radios räkning. Det viktiga demokratiska ögonblick som Horner skulle rapportera om var kritiskt för utvecklingen i ett land som präglats av konflikter i decennier.

– Mordet på Nils Horner skakade Sverige. Resultatet blev att svenska redaktioner blev försiktigare med att skicka ut sina reportrar. Agerandet är förståeligt men samtidigt innebär att våldsmännen på sätt och vis har segrat. Hotet om våld begränsar våra möjligheter att rapportera från viktiga händelser i världen, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Om undersökningen
Reportrar utan gränser har sammanställt statistik om arresteringar, övergrepp och mord på journalister sedan 1995. Organisationen följer noga utvecklingen av både individuella fall och större sammanhang för att kunna ge en korrekt bild av situationen för journalister runt om i världen.

Läs mer
Läs hela rapporten.