Flera journalister dödade i konflikten mellan Israel och Palestina

Tusentals civila har dödats i Hamas militära offensiv och de israeliska försvarsstyrkornas svar på attacken. Bland de döda finns minst sju journalister. Reportrar utan gränser (RSF) fördömer dessa brott och uppmanar alla parter att försäkra att journalister skyddas i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 2222.

I konflikten, vars omfattning saknar motstycke, har tusentals civila dödats inom loppet av några få dagar. Hittills har minst sju journalister dödats i tjänsten och flera har också skadats allvarlig.

Reuters-journalisten Issam Abdallah dödades vid Libanons södra gräns den 13 oktober. Innan dess hade sex reportrar dödats under Israels bombningar av Gaza.

Bland dessa finns fotojournalisterna Mohammed Soboh från den palestinska nyhetsbyrån Khabar, Hisham al-Nawajha från den oberoende palestinska nyhetskanalen Al Khamissa, Ibrahim Lafi från produktionsbolaget Ain Media och Mohammad al-Salihi från den palestinska nyhetsbyrån al-Sulta al-Rabia, liksom Saïd al-Tawil, chefredaktör för Al Khamissa, och Mohammed Abou Matar, korrespondent för Roya News.

”Vi är förbluffade över att så många journalister har dödats under så kort tid. Det är ett resultat av Israels urskillningslösa svar på Hamas fruktansvärda massaker. Vi uppmanar de israeliska myndigheterna att sluta bryta mot internationell rätt. RSF uppmanar de inblandade parterna att fullgöra sina skyldigheter att skydda journalister under konflikter, och internationella institutioner att se till att dessa skyddsåtgärder respekteras.”

Christophe Deloire, RSF:s generalsekreterare

Förstörda lokaler

I Gaza har flera mediekontor bombats. Huvudkontoret för den lokala oberoende tidningen Al-Ayyam, som ligger i Palestine Tower i Gaza, totalförstördes i en israelisk attack mot byggnaden den 7 oktober. Gaza-avdelningen av Ma’an (en palestinsk nyhetsbyrå som grundades 2005 i Betlehem), som ligger i Watan Tower, är också skadat efter en attack. Ma’ans direktör Imad Eid säger att anfallet genomfördes utan föregående varning och att utrustning och material förstördes. Kontoren för den lokala radiostationen Gaza FM och nyhetsbyrån Chehab är också drabbade.

Hamas angrepp den 7 oktober dödade minst 1400 israeler och 75 utländska medborgare. Dessutom tog terrorgruppen strax under 200 personer i gisslan. Den 19 oktober rapporterade SVT att minst 3500 omkommit i Gaza, som sedan 2007 kontrolleras av Hamas.

Vid tidpunkten för publiceringen fortsätter RSF – med hjälp av sina lokala kontakter – att undersöka och verifiera situationen för de journalister som bevakar utvecklingen i de områden där de aktuella sammandrabbningarna äger rum.

RSF räknar endast journalister som dödats i tjänst. Vi utreder varje fall noggrant vilket innebär att vi släpper efter några dagar i vår statistik.

Foto: Mohamad al-Zaanoun. Pressväst och hjälm från en journalist som dödats i Gaza.

Texten har uppdaterats 19/10 2023