Kvinnliga journalister straffas extra hårt

Reportrar utan gränser (RSF) slår larm. Aldrig tidigare har så många kvinnliga journalister straffats så hårt. 

På internationella kvinnodagen slår Reportrar utan gränser (RSF) larm om de hårda fängelsestraffen för kvinnliga journalister. Sedan början av 2023 har kvinnor dömts till fem av de nio längsta fängelsestrastraffen totalt för journalister i världen.

Endast 12,7 procent av de journalister som för närvarande sitter fängslade i världen är kvinnor (69 kvinnor, 474 män), men trots att kvinnor är i minoritet är 55 procent av dem dömda till fem av de nio längsta fängelsestraffen.

Belarus och Myanmar hör till de länder som fängslar flest journalister i världen. Där straffas även kvinnliga journalister hårt. Tre av de fem längsta fängelsestraffen för kvinnliga journalister har utdömts till Maryna Zolatava, Liudmila Chekina och Valeriya Kastsiuhova i Belarus. I Myanmar är Shin Daewe dömd till livstidsfängelse, det längsta straffet i världen för en kvinnlig journalist sedan början av 2023.

– Den exempellösa förföljelsen av kvinnliga journalister beror på att de viktigaste personerna inom journalistiken i allt högre grad är kvinnor. På internationella dagen för kvinnors rättigheter vill jag lyfta fram hela RSF-teamets orubbliga engagemang för att stödja kvinnliga journalister. Under 2023 har RSF gett stöd till 140 kvinnliga journalister. Vi stödjer olika projekt för kvinnliga journalister i Gaza, utbildning av kvinnliga journalister i Senegal och ett program med workshops för mer än 100 kvinnliga journalister med vår lokala partner i Indien, Network of Women in Media, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF.

 

 – Kvinnliga journalister som arbetar för oberoende medier som är kritiska mot myndigheterna är alltmer aktiva och synliga i den offentliga sfären. Under protesterna som skedde efter valet i augusti 2020 i Belarus utsattes kvinnliga journalister för särskilt hård behandling, säger Jeanne Cavelier, chef för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.

I Burundi är radiopresentatören Floriane Irangabiye, för närvarande den enda fängslade journalisten i landet. I januari 2023 dömdes hon till tio års fängelse. Floriane Irangabiye var baserad i grannlandet Rwanda och arbetade för Radio Igicaniro, en radiostation som kritiserar den burundiska regeringen. Förra månaden fastställdes domen av Burundis högsta domstol.

I Myanmar dömdes dokumentärfilmaren Shin Daewe till livstids fängelse i januari i år, det hårdaste straffet som utdömts för en mediearbetare sedan militärkuppen i februari 2021.Totalt sitter 62 mediearbetare fängslade i Myanmar, däribland sju kvinnor, vilket speglar juntans extrema intolerans mot pressfriheten.

I Iran fortsätter förföljelsen av journalister, i spåren av proteströrelsen ”Kvinna, liv, frihet”. Efter att ha rapporterat om den kurdiska studenten Mahsa Aminis död i september 2022 dömdes journalisterna Elahe Mohammadi och Niloofar Hamedi i oktober 2023 till tre fängelsestraff på sammanlagt 12 respektive 13 år. Mohammadi och Hamedi släpptes tillfälligt i januari, efter att ha hållits fängslade i 15 månader, men riskerar att återföras till fängelset när deras överklaganden har prövats. Fyra kvinnliga journalister sitter för närvarande fängslade i Iran, däribland Narges Mohammadi, 2023 års vinnare av Nobels fredspris, som har hållits fängslad sedan november 2021.