Saudiarabien kan ta över Khashoggi-rättegången – hoppet om rättvisa släcks

Turkiska åklagare vill lämna ifrån sig rättegången gällande mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Istället ska fallet avgöras i Saudiarabien. Flytten skulle krossa allt återstående hopp om straffrättslig rättvisa. Reportrar utan gränser uppmanar nu Turkiet att inte släppa fallet.

I Istanbul den 31 mars hölls det senaste sammanträdet i rättegången för mordet på Jamal Khashoggi. Den turkiska åklagaren meddelade att Saudiarabien formellt har bett om att få ta över fallet och de turkiska myndigheterna ställer sig bakom denna förfrågan. Nästa förhandling kommer att ske den 7 april.

– Åklagarens begäran att avsluta domstolsprocessen i Turkiet efter 21 månaders rättegång är extremt nedslående. Att överlämna ärendet till Saudiarabien skulle vara ett allvarligt slag mot alla återstående chanser att få Jamal Khashoggis mördare straffade. Vi uppmanar de turkiska domstolarna att göra sitt för att bekämpa straffrihet för detta fruktansvärda brott och hålla fast vid fallet, säger RSF Turkiets representant Erol Önderoğlu, som övervakade förhandlingen.

RSF har varit den enda icke-statliga organisation som övervakat hela rättegången som inleddes i juli 2020. De åtalade är 26 saudiska medborgare som står åtalade i sin frånvaro.

RSF har ansökt om att få bli civil part i målet, men ansökan avslogs av den turkiska domstolen i november 2020. I mars 2021 avslogs även Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz begäran om att den amerikanska underrättelserapporten som pekar ut kronprins Mohammed bin Salman som ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi.

Saudiarabien startade en egen rättsprocess 2020 där åtta oidentifierade personer fick straff på mellan 7 och 20 år i fängelse. Den så kallades rättegången har kritiserats för att inte hålla internationell standard.

I Saudiarabien är pressfriheten hårt pressad. 28 journalister sitter fängslade på grund av sina jobb. Bloggaren Raif Badawi släpptes nyligen efter tio år i fängelse, men han har förbud att lämna landet.

Turkiet ligger på plats 153 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex 2021. Saudiarabien rankas som 170.