FIFA får inte ge rött kort till pressfriheten under fotbolls-VM

fotbollsarena

Tillsammans med bland andra Svenska sportjournalistförbundet vädjar Reportrar utan gränser (RSF) till Internationella fotbollsförbundet (FIFA) om att inte åsidosätta pressfriheten under fotbolls-VM i Qatar. Alla former av övergrepp på pressfriheten under världsmästerskapet bör fördömas å det kraftigaste.

I dag den 20 november inleds herrarnas världsmästerskap i fotboll, i Qatar. Redan för en månad sedan lovade FIFA att de skulle kunna garatantera bästa möjliga arbetsvillkor för media under turneringen, men det verkar hittills ha varit svårt att upprätthålla detta löfte.

Allt fler sportjournalister vittnar om att de är oroade för att gripas, utsättas för våld eller utomrättsliga frihetsberövanden. Myndigheterna i Qatar är sedan tidigare kända för drastiska åtgärder och för att ofta tillämpa helt slumpmässiga regler för journalister.

Kommer landets myndigheter även under VM att utse sig själva till domare, dela ut gula kort och dra upp röda linjer för journalister? Ackrediteringsprocessen är redan i sig mycket restriktiv och utformad på ett sätt som ska hindra journalister att kunna filma eller fotografera andra platser än vad som händer inne på arenorna.

Enligt ackrediteringsreglerna är det inte tillåtet för journalister att filma eller fotografera ”boendemiljöer, privata företag eller industriella områden”. Det är precis de platser där många av de övergrepp på migrantarbetare som skett har rapporterats.

Som svar på flera protester, bland annat från RSF, har riktlinjerna för pressackrediteringen dock officiellt lättats upp något, men ansökningsprocessen är otydlig. Det framgår inte minst av de begränsningar som några journalister redan blivit utsatta för, som till exempel en journalist från USA som ombads att radera ett foto på FIFA:s kontor för just ackrediteringar.

Än värre är att journalister funnit tecken som tyder på att Qatar har ett system för att kunna övervaka journalister. Bland annat ska myndigheterna ha rekryterat hackare som har tagit sig in i tre journalisters e-postprogram. Journalisterna hade skrivit kritiska artiklar om Qatar.

I och med att många av deltagande nationernas landslag började anlända till landet i veckan ökade också spänningarna. Bland annat stoppades bara här om dagen en dansk journalist av säkerhetspersonal mitt under en livesändning ute på en gata.

Efter att ha begränsat mänskliga rättigheter inför fotbolls-VM bör Qatar nu inte fördärva det ytterligare genom att begränsa pressfriheten.

Att bevaka ett VM handlar inte bara om att berätta om vad som händer på planen, utan även om vad som händer på läktarna, vid försäljningsstånden, på gatorna, om atmosfären och själva den miljö som turneringen genomförs i. Det här är många journalister rädda för att inte få möjlighet att kunna göra i Qatar.

De vill kunna levandegöra och föra vidare detta evenemang, som är av hela världens intresse, till sina läsare, lyssnare och tittare. Sportjournalistik kräver varken mer eller mindre än det som all journalistik handlar om – frihet.

Tillsammans med bland andra Svenska sportjournalistförbundet och dess franska motsvarighet, l´Union des journalistes de sport en France (UJSF) vädjar RSF till myndigheterna i Qatar att inte bara respektera journalisterna, utan även att sluta hindra dem i deras arbete, och lyfta alla restriktioner för att filma och fotografera på andra platser än arenorna. Tillsammans uppmanar vi FIFA att se till så att de löften om upprätthållande av pressfriheten, som de blivit lovade, respekteras.